Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scadenta din aceasta luna se mentine cea mai lichida

Scadenta din aceasta luna se mentine cea mai lichida

La mijloc de saptamana, piata derivatelor s-a mentinut lichida, total tranzactionat ajungand la 28.133 contracte futures si options din 3293 tranzactii. Valoarea totala echivalenta transferurilor a fost de 22,3 milioane de euro.

Preturile futures au revenit, dupa recuperarile din sesiunea anterioara, pe scadere. Cele cateva exceptii de la directia descendenta nu au putut schimba cursul "rosu" al majoritatii derivatelor tranzactionate.

Pe parcursul sesiunii, investitorii din piata de capital au putut fi martorii unui fenomen care nu se intampla foarte des, anume coborarea cotatiilor futures pe scadenta apropiata sub cele spot.

Pe fondul reprezentat de acest moment, piata transilvaneana se constituie ca un teritoriu propice celor care vor sa atraga actiuni daca tinem cont ca investitia se rezuma doar la 15-20 % din valoarea spot, de preturile mai mici cu circa 5-6 bani/actiune in raport cu piata la vedere (in cazul DESIF 2 si DESIF 5 scadenta martie) dar si de comisioanele mai atractive. Despre sedinta de ieri brokerul Mirabela Coos de la SSIFS Broker Cluj a declarat: "piata derivatelor s-a manifestat intr-un mod cel putin bizar. Dupa ce cotatiile s-au deschis pe plus, in piata s-au facut simtite ordine masive de vanzare care au impins treptat preturile sub spot. Explicatia poate fi data fie de marcarile de profit ale celor care au acumulat in zilele de scaderi masive ale pietei, fie efectiv de o lipsa de incredere din partea cumparatorilor. Corectia de primavara pare sa isi fi lasat amprente adanci in psihicul investitorilor astfel incat orice cumparari sunt realizate cu prudenta si valorificate rapid".

Participantii in piata si-au exprimat din nou preferinta pentru scadenta martie, totalurile atrase de aceasta pe fiecare din activele suport tranzactionate fiind superioare celor de pe alte scadente. Printre favoritele jucatorilor regasim ca de obicei DESIF 2 martie care au generat 13.168 contracte. Ele au inchis la 2,675 lei/actiune, in scadere cu 4,5 bani. Si DESIF 5 martie au atras un total apreciabil. Este vorba despre 10.565 contracte, ultimele tranzactii fiind incheiate la un pret de 2,9834 lei/ actiune, conturat in urma unei scaderi de 3,66 bani. Pentru jumatatea anului DESIF 2 si DESIF 5 au atras 740 respectiv 939 de contracte, putandu-se observa inclinarea balantei in favoarea DESIF 5 care a avut o evolutie de sens contrar inchizand pe plus cu 0,85 bani, conform pretului de 3,1698 lei/actiune. DESIF 2 iunie au inchis pe minus pierzand 4 bani si valorand 3,79 lei/titlu.

Locul trei in clasamentul zilei a fost ocupat de DETLV cu 1139 contracte. DETLV au fost cotate le 1,0698 si 1,1185 lei/actiune in raport cu primele doua scadente din an, aflandu-se in coborare cu 1,02 si 0,65 bani.

Bloombiz

Sursa: Decebal N. Todarita
www.bmfms.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 974 ori