Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pe piata la termen, creste numarul pozitiilor futures

Pe piata la termen, creste numarul pozitiilor futures
Piata derivatelor s-a mentinut si la mijlocul saptamanii pe aceleasi coordonate ca si in primele doua sesiuni: investitori prudenti, stare de expectativa si lichiditate in consecinta.

Ieri, au fost incheiate aproape 12.000 contracte futures si options din 1653 tranzactii, cu o valoare de 38,7 milioane de lei. Investitorii prezenti in piata au actionat pe fondul cresterii preturilor majoritatii actiunilor tranzactionate, exceptii consemnandu-se in sectorul petrolier care insa nu a contat in competitia de lichiditate.

Ca element pozitiv al sedintei se observa continuarea liniei ascendente pe care s-a incadrat numarul de pozitii futures, cele 2988 deschideri ducand totalul la 63.630. Despre evolutia de ansamblu a pietei, Mirabela Coos broker la SSIF Broker Cluj a declarat: "in asteptarea referendumului din data de 19, piata pare a fi intrat in stand-by.

Criza politica influenteaza volumul tranzactiilor

Volumele s-au redus in mod evident, in special datorita acestor evenimente viitoare care pot influenta semnificativ evolutia pietei de capital romanesti. SIF-urile s-au mentinut in-range, fara a avea variatii semnificative in vreo directie. Dincolo de aceste aspecte de natura politica, este posibil ca numarul inca redus de pozitii sa fie un semnal de precautie din partea investitorilor, dar deschiderile din ultimele zile dau totusi o nota optimista".

Pe segmentul derivatelor valutare, euro a fost tranzactionat la pretul de 3,281 lei pentru scadenta iunie apreciindu-se usor cu 0,1 bani. In raport cu scadenta septembrie moneda unica a avut o evolutie divergenta soldata cu o depreciere de 2,74 bani care a ilustrat o valoare de 3,345 lei.

In ceea ce priveste derivatele pe actiuni, lichiditatea obtinuta a fost rezultatul exclusiv al interesului fata de DESIF 2 si DESIF 5. DESIF 2 au incheiat sedinta cu un total de 6200 contracte.

Ele au fost tranzactionate pentru toate scadentele existente, dar cea apropiata s-a impus din nou fara probleme ca pondere detinuta. DESIF 2 iunie au fost cotate la 3,12 lei/actiune, in crestere cu 6,99 bani.

Cresteri de 4,5 bani au bifat si DESIF 2 septembrie respectiv decembrie, preturile acestora oprindu-se la 3,325 si 3,505 lei/actiune. Doar DESIF 2 martie 2008 au scazut cu 7,5 bani fiind coate la 3,8 lei/titlu.

DESIF 5 au fost preferate pentru 5397 contracte distribuite catre patru scadente, cu o dominatie evidenta a celei de luna viitoare. Pentru acesta, DESIF 5 valorau 3,55 lei/actiune, pret in urcare cu 7,6 bani. DESIF 5 septembrie si decembrie au crescut cu 9 si 5 bani si au fost cotate la 3,83 si 4 lei/actiune in timp ce DESIF 5 martie 2008 au urcat cu 10,43 bani la cota de 4,2199 lei.

BloombizTi-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 835 ori