Jurnal de pranz - Piata Spot si Piata Futures - 29 Mai 2007

Marti, 29 Mai 2007, ora 12:31
859 citiri

Piata Spot - Bursa de Valori Bucuresti

Valoarea tranzactiilor la Bursa de Valori Bucuresti in prima jumatate a sedintei de astazi se ridica la 5.02 milioane de euro iar pe piata Rasdaq suma totala a tranzactiilor este este 4.73 mil euro.

Principalul eveniment a fost oprirea de la tranzactionare a SNP Petrom si inceperea tranzactionarii acestuia incepand cu ora 10.30. Aceasta decizie a fost luata ca urmare a anuntului facut de companie prin care activitatea rafinariei Arpechim Pitesti ce apartine Petrom, a fost oprita ca urmare a deciziei Agentiei Nationale a Mediului Pitesti care a suspendat Autorizatia Integrata de Mediu a rafinariei. Agentia Nationala pentru Protectia Mediului Pitesti justifica aceasta decizie prin nerealizarea a doua masuri din Planul de Actiune al Autorizatiei Integrate de Mediu, respectiv modernizarea rezervoarelor cu capac fix si flotant pentru benzine si inchiderea haldei de deseuri de acrilonitril si a haldei noi de namol biologic*.
*Sursa : Comunicat Petrom
Actiunile au deschis in scadere cu 4.5% la nivelul de 0.5050 RON. La ora pranzului actiunile se tranzactionau la pretul de 0.51 RON (-3.8%) .

Spre deosebire de Petrom , RRC a deschis pe plus si inregistreaza acum o apreciere de 1.22%, pana la 0.0910 RON.

SIF-urile au deschis sedinta de tranzactionare pe rosu, si inregistreaza la ora pranzului scaderi nesemnificative. Astfel ca BET-FI inregistreaza o variatie de -0.40% . SIF2 este cea mai tranzactionata dintre societatile de servicii investitii financiare cu o valoare de tranzactionare de aproximativ 1 mil RON.

TEL pierde 0.2% pana la 45.5 RON/actiune, iar ALU -0.7% la pretul de 7.4 RON/actiune.

Piata Futures - Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu

Pe piata futures din Sibiu, contractele SNP_IUN sufera o corectie de 3.1 % si inregistreaza un numar total de contracte tranzactionate de 102.

SIF-urile inregistreaza variatii nesemnificative ale pretului pentru scadenta iunie.

RRC castiga 0.1% pe scadenta din iunie si 0.9% pentru scadenta septembrie. TLV pierde 0.7% pe iunie si 0.6% pe septembrie.

Mihai Frunza
Financial Analyst
Vanguard

Bloombiz