Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Interes in crestere pentru titlurile Rompetrol, la bursa sibiana

Interes in crestere pentru titlurile Rompetrol, la bursa sibiana

Penultima sesiune de tranzactionare din ianuarie, de la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu, s-a remarcat printr-o urcare a nivelului de lichiditate, in comparatie cu ultimele trei sedinte, consemnandu-se un plus de cateva mii de contracte.

Volumul de transfer a fost, inca, unul mediu, astfel ca finalul de luna este unul linistit, se arata intr-un comunicat al BMFMS.

Au fost incheiate aproape 18.400 contracte futures si options, din 2.360 tranzactii, o mare parte a acestora indreptandu-se spre scadenta apropiata. Ca valoare, in aria futures s-a atins un total de 59,22 milioane de lei. Participantii in piata au acordat si de aceasta data atentia cuvenita sectorului SIF, manifestand aceeasi consecventa a plasamentelor pe activele suport cele mai lichide. Pe de alta parte, s-a putut observa cresterea atractivitatii din zona derivatelor petroliere, situatie datorata derivatelor pe actiunile 'Rompetrol'. Raportat la preturi, evolutia derivatelor s-a concretizat in cresteri mai ales pe scadenta martie dar si cateva deprecieri pe anumite active suport pentru scadenta iunie.

'Evolutia pietei a fost cel putin ciudata. Pe fondul unei volatilitati destul de reduse, numarul de contracte tranzactionate a fost destul de ridicat. De dimineata s-au observat ordine masive la cumparare, insa numarul de pozitii s-a mentinut cam in aceleasi intervale. Prin urmare, putem spune ca, momentan, trecem printr-o perioada de asezare a pietei', a precizat brokerul clujean Mirabela Coos.

Cu 9.553 contracte, DESIF 2 au incheiat o noua zi in fruntea clasamentului lichiditatii in piata derivatelor. DESIF 2 au fost cotate la 3,2975 lei pe actiune pentru martie si 3,48 lei/actiune pentru iunie. Preturile au evoluat diferit pentru cele doua scadente. Astfel, DESIF 2 martie s-au apreciat cu 2,71 bani, in timp ce DESIF 2 iunie au pierdut 0,8 bani.

O situatie similara s-a petrecut si in cazul DESIF 5, produse derivate care au fost preferate pentru aproape 7.000 contracte futures. In urma unei cresteri de 2,31 bani, DESIF 5 martie au fost cotate la 3,602 lei/titlu in vreme ce scaderea de 2 bani a DESIF 5 iunie a condus la un pret de cotare de 3,78 lei/actiune.

De remarcat a fost evolutia derivatelor pe RRC, sau mai bine zis a cotei lor de atractivitate, care a determinat tranzactionarea a 939 contracte. Ultimele tranzactii cu aceste titluri au fost realizate la pretul de 0,108 lei/actiune pentru scadenta martie, care a atras peste 96 la suta din rulajul DERRC. Pretul de inchidere a fost conturat in urma unei cresteri de 0,36 bani. Si pentru jumatatea anului, DERCC si-au imbunatatit valoarea, pretul urcand cu 0,55 bani, pana la 0,11 lei/actiune.

'In ultima perioada, atat RRC cat si DERRC, au inregistrat variatii mai semnificative de pret, semnal care a atras si interesul speculatorilor. Consecinta directa a fluctuatiilor de pret a fost reluarea activitatii atat in piata spot cat si pe cea a derivatelor pe acest emitent. Foarte interesanta ar fi adaugarea, pe piata la termen, a contractelor pe marfuri si, in speta, a celor pe petrol, care ar putea oferi o perspectiva mai ampla asupra industriei energetice si ar putea readuce in atentia investitorilor acest sector', a mai declarat Mirabela Coos.

La finalul sedintei de marti, numarul pozitiilor deschise se ridica la 142.954 in piata futures si la 17.536 in piata optiunilor. Indicii BMFMS au inchis ziua pe plus, SIBEX 9 valorand 3.606,09 puncte, in urcare cu 0,21 la suta, iar SIBEX 18 valorand 3288,12 puncte, in urcare cu 0,42 la suta.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 861 ori