Exista riscuri mai reduse pe piata futures ? (1)

Miercuri, 22 Octombrie 2008, ora 15:00
3872 citiri
Exista riscuri mai reduse pe piata futures ? (1)

Nimeni dintre analistii bursieri nu poate spune ce va fi maine sau peste cateva saptamani/luni la nivelul pietelor de capital internationale, insa oricine este convins ca exista mari turbulente si oscilatii de pret masive la toate instrumentele pietelor financiare ceea ce determina pe cei mai putini curajosi sa stea deoparte de aceste investitii cu riscuri oscilante.

Chiar daca "Marele oracol de la Omaha", am numit aici pe cel mai bogat om din lume - Warren Buffett, incearca prin exemplul personal sa salveze cat poate din economia americana facand investitii pe termen lung si foarte lung (5, 10 sau 20 de ani) la corporatii cu pierderi mari (se observa ca plasamentele sale din portofoliu capata o noua structura fata cea anterioara) neincrederea investitorilor ramane si chiar se accentueaza. Multi inca afirma gresit ca avem o criza de lichiditati, in fapt traim o crunta criza a neincrederii in pietele financiare internationale.


In ciuda acestor conditii, orice investitor serios va incerca sa ramana activ in piata de capital indiferent de situatie, cautand acele instrumente care ii pot reduce semnificativ riscul fata de pierderi. Totodata, trebuie sa recunoastem ca este mai mult decat evident ca psihologia actuala a investitorului roman este puternic afectata, as spune chiar viciata si exagerat influentata de miscarea abrupta de scadere a pietelor externe, contrar raportarilor interne bune.


Consider ca majoritatea deciziilor de tranzactionare (cu scuzele de rigoare) nu se mai iau deloc rational ci mai mult emotional. Multi ar spune ca fenomenul EMO domina in prezent piata din Romania si deoarece sunt putine sanse sa se schimbe curand conjunctura negativa internationala, atunci comportamentul investitorilor autohtoni se poate inrautatii marind deocamdata riscurile/pierderile unei investitii intr-o piata cu volatilitati masive zilnice.    


Tentatie mare fata de piata derivatelor de la Sibiu, insa aceasta este limitata

In alta ordine de idei, aparitia market makerilor pe piata de la Sibiu, in special la perechi valutare, ar fi trebuit sa dea incredere mai mare pentru ca si alte categorii de investitori, in afara celor consacrati, sa deschida pozitii semnificative la instrumentele futures si options tranzactionate pe aceasta bursa, insa, cu unele mici exceptii, lichiditatea medie zilnica s-a ridicat putin peste 15.000 contracte, cu 1000 mai mult decat cea din 2007.

Exceptiile inregistrate de la inceputul anului sunt foarte putine si se refera la un volum zilnic maxim de peste 35.000 contracte (ex. 7 octombrie 2008), dar nu mai mare decat cea din 5 martie 2007 de peste 46.900 contracte.


Si totusi eu unul m-as orienta in actualele conditii internationale spre pietele broad futures mult mai lichide si performante din aceasta categorie, si anume spre cele internationale diversificate, din simplul motiv ca acestea au mai multe oportunitati spre deosebire de piata de la Sibiu unde in prezent lichiditatea este asigurata de maxim 3 contracte (DESIF2, DESIF5 si EUR/RON), iar profesionistii se afla mereu la butoane.


Oportunitati multiple pe pietele futures de marfuri la termen

Pentru inceput am ales piata de derivate pentru marfuri (futures commodities), care este o piata engros esentiala diferenta fiind ca tranzactiile se fac in cantitati mari. Voi da un exemplu pentru clarificare: cand mergem la supermarket putem cumpara zahar engros la pachete de 3 - 5 kg, in schimb pe piata futures de marfuri vom cumpara/vinde contractul de zahar la 112.000 pounds, adica 50,4 tone (1 pounds = 0,45 kg sau 1 kg = 2,2 pounds).

Un alt exemplu este legat de contractul futures pentru benzina, care se cumpara/vinde la 42.000 galoni, adica la 11.095 litri (1 galon SUA = 3,7854 litri). Trebuie sa recunoastem ca pentru marea majoritate aceste cantitati sunt mari, iar costul lor este la fel de mare.   


Asa ca la o asemenea tranzactie foarte putini investitori s-ar incumeta. De regula cei care investesc in acest gen de instrument o fac pentru a profita de miscarile UP/DOWN temporare ale pretului marfurilor respective numindu-se astfel speculatori. Acestia vor urmari piata futures de marfuri la termen cautand oportunitati pentru propriile investitii.


Exista o diversitate de marfuri, iar dintre acestea atentia se opreste mai mult la contractele din domeniul energetic cum ar fi petrol (crude oil) si in metale pretioase, de exemplu aur sau argint. Pe langa aceste tipuri de contracte derivate mai putem gasi produse financiare cum ar fi contracte futures pentru obligatiuni, indicele futures pe actiuni si futures pe perechi valutare etc.


Putem sa ne inchipuim ca in timp ce pretul unor contracte futures cresc altele vor scadea sau daca unele sunt sideway celelalte sunt pe un trend bine definit, aceste miscari contrare ne vor influenta strategia de investitii.


Unul dintre avantajele acestor contracte futures pe marfuri la termen este ca: poti vinde inainte de a cumpara. Foarte multi investitori ai pietelor de actiuni sunt obisnuiti cu strategia de a cumpara mai intai si apoi sa vanda cand pretul a crescut suficient pentru marcarea unui profit rezonabil (ex. in anul 2007 cele mai multe contracte options tranzactionate la Sibiu au fost call).

Suntem constienti ca aceasta strategie nu va functiona daca pretul contractului incepe s-o ia in directie opusa, adica sa scada. Acest dezavantaj este preluat de piata futures, inclusiv cea de marfuri ca un avantaj, deoarece poti vinde acum un contract insa nu esti obligat sa livrezi nimic. Livrarea este obligatorie numai cand contractul atinge data expirarii, care poate fi masurata in saptamani sau chiar luni.


Daca vei rascumpara contractul inaintea datei expirarii atunci vei anula aceasta obligatie de livrare. In situatia data, conform strategiei aplicate, cu cat diferenta pretului pentru anularea contractului/inchiderea pozitiilor deschise este mai mare cu atat este profitul mai mare.


Sunt convins ca cea mai mare atractie a tranzactionarii contractelor futures in general, inclusiv de marfuri, este efectul de levier. Adica cu un capital mai mic (deci o expunere mai mica in piata) poti castiga in timp scurt de cateva ori suma din cont. Aceasta inseamna ca tu trader poti cumpara sau vinde un contract futures de marfa in valoare reala de 100.000 dolari cu un cont mult mai mic (ex. cca. 3000 dolari) sau in jurul acestei sume in functie de tipul marfii.

Mai simplu, datorita acestui efect traderul va obtine o suma mai mare pentru fiecare dolar. Trebuie sa recunosc ca aceasta unealta a pietei futures - efectul de levier  -este ceea ce face ca acest instrument sa fie riscant daca nu sunt respectate regulile de baza, mai ales disciplina. Cine nu stie sa-l stapaneasca acela va pierde sigur.


Aurul futures este  o piata cu riscuri mai mici

Pentru a usura alegerea unui tip de contract futures de marfuri am selectat unul dintre cele mai tranzactionate la vremea actuala si care poate fi o tinta tot mai mare in viitor - contractul futures pe aur.


Fara a avea pretentia ca vom epuiza acest subiect (nici nu-mi propun acest lucru) voi extrage cateva elemente caracteristice ale acestei piete foarte cautate.


Cei care doresc sa tranzactioneze aur cu riscuri mai reduse pot folosi doua strategii de baza:

1.    sa tranzactioneze contracte cu marime redusa (minicontracte). De exemplu, pe piata CBOT (Chicago Board of Trade) exista o lista a minicontractelor futures de aur sau argint al caror risc este semnificativ mai redus, iar, in mod corespondent, mult mai ieftin comparativ cu contractul futures standard (COMEX).  Astfel marginea la minicontractul de aur CBOT (simbol YG cantarind 33,2 uncii) este de 1834, ea fiind redusa in acest an de la 2476 dolari, iar la COMEX (simbol GC, greutate contract de 100 uncii) marginea a fost redusa de la 7763 la 5500 dolari.

2.  sa tranzactioneze contracte options SPREADS atunci cand pretul unui contract CALL sau PUT este considerat prea scump. Avem doua tipuri: bull call spread - cumpara cand pretul se asteapta sa faca un rally si bear put spread - cumpara cand pretul se asteapta sa scada. Fiecare din aceste tipuri se construieste prin cumpararea unei optiuni si vanzarea alteia, iar soldul rezultat compenseaza costurile facute, strategia fiind acceptata chiar si in cazul unei mari volatilitati. Aplicarea ei se face numai pe piata COMEX deoarece la minicontracte CBOT nu exista asa ceva.


In episodul urmator vom dezvolta mai multe caracteristici pentru contractele futures pe aur incercand si o evaluare a momentului.