Rompetrol Rafinare: pierderi de 119 mil dolari

Joi, 12 August 2010, ora 00:16
1278 citiri
Rompetrol Rafinare: pierderi de 119 mil dolari

Rompetrol Rafinare (RRC), membra a Grupului Rompetrol, a avut in primul semestru pierderi de 119 milioane dolari, la o cifra de afaceri de 1,76 miliarde dolari, in crestere cu 24% fata de cifra de afaceri din primul semestru din 2009, potrivit raportului transmis miercuri de companie si citat de Newsin.

RRC inregistrase pierderi de 261,03 milioane lei in primul semestru al anului trecut.

"Rezultatele obtinute de Rompetrol Rafinare au fost influentate atat de actualele conditii economice interne si internationale, cat si de o serie de factori externi, independenti de activitatea rafinariei.

Printre acestia se numara majorarea cu 50% a cotatiei titeiului, care a determinat o crestere a capitalului de lucru si a finantarilor aferente, diferentele de curs valutar pe fondul deprecierii monedei nationale (18% pentru leu/dolar si 4% pentru leu/euro), precum si influentele crizei financiare internationale", se arata in raportul companiei.

In primul semestru, exporturile totale ale Rompetrol Rafinare, impreuna cu subsidiarele sale Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Gas, au atins un nivel de 554 milioane USD, in crestere cu 15% fata de primul semestru din 2009.

Pe fondul evolutiei cotatiilor produselor petroliere, segmentul de rafinare (rafinaria Petromidia si punctul de lucru Vega Ploiesti) a consemnat in primul semestru o crestere cu 25% a cifrei de afaceri, pana la un nivel de 1,5 miliarde dolari.

In aceeasi perioada, rezultatul operational negativ a ajuns de la 5,5 milioane la 29 de milioane dolari, fiind puternic influentat de conditiile interne si externe (scaderea cu 35% a marjelor de rafinare, cresterea stocurilor si diminuarea cererii).

Segmentul de distributie, format din companiile Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Logistics si Rompetrol Gas, a consemnat in semestrul I o crestere cu 23% a cifrei de afaceri, de peste 1 miliard dolari, obtinand insa un rezultat operational (EBITDA) negativ de aproximativ 690.000 dolari.

Pe fondul unei cresteri cu aproximativ 42% a cotatiilor internationale ale produselor finite si cu 18% a cursului de schimb RON/USD, Rompetrol Downstream si-a diminuat in primele 6 luni ale anului marjele comerciale cu 10% pentru segmentul de retail si 27% pentru cel de wholesale, in contextul in care preturile aferente benzinei si motorinei Efix s-au majorat doar cu 6% si respectiv 14%.

De altfel, compania a deschis in primul semestru o noua statie proprie in municipiul Timisoara, reteaua operata fiind formata astfel din 797 de puncte de distributie (statii proprii, Partener Rompetrol, statii Expres, baze interne cu o capacitate de 9 si 20 metri cubi) si 6 depozite.

La acestea se adauga si un numar de 258 de statii de distributie a GPL-ului auto si peste 6.000 de puncte de vanzare butelii.

De asemenea, Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a Grupului Rompetrol, a consemnat in semestrul I o crestere cu 33% a cifrei de afaceri, pana la un nivel de peste 146 de milioane dolari, si un rezultat operational (EBITDA) pozitiv de aproximativ 5,4 milioane dolari datorita imbunatatirii cotatiilor internationale ale produselor petrochimice fata de primul semestru al anului 2009.

Totodata, nivelul total al investitiilor realizate in prima jumatate a anului s-a ridicat la aproximativ 54 milioane dolari si au vizat atat eficientizarea operationala a rafinariilor Petromidia si Vega, cat si continuarea programului de crestere a capacitatii de procesare a rafinariei Petromidia, pana la 5 milioane de tone de materie prima. 

#rompetrol, #rafinare, #pierderi, #cifra de afaceri , #Cotatii