Pretul petrolului scade la 121 dolari pe baril

Marti, 05 Aprilie 2011, ora 12:17
1418 citiri
Pretul petrolului scade la 121 dolari pe baril

Pretul petrolului a scazut usor marti, insa a ramas aproape de 121 de dolari pe baril, la cele mai ridicate niveluri din ultimii doi ani si jumatate, sprijinit de tensiunile din Orientul Mijlociu si Africa de Nord, dar si de intarzierea alegerilor din Nigeria, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Pretul petrolului Brent cu livrare in luna mai a coborat cu 27 de centi, la 120,79 dolari pe baril, dupa ce a inchis luni la 121,06 dolari pe baril, cea mai mare referinta din 1 august 2008.

Cotatia de referinta pe piata americana a scazut totodata cu 36 de centi, la 108,11 dolari pe baril, de la 108,47 dolari pe baril, cel mai mare nivel din 22 septembrie 2008.

Analistii sustin ca unii investitori au decis sa vanda marti pentru a marca profituri in urma cresterilor din ultima perioada si maximelor atinse luni.

Diferenta ridicata dintre cele doua cotatii este cauzata cel mai probabil de cererea mai ridicata din Europa, dar si de intensitatea mai mare pe pietele europene a temerilor privind situatia din Orientul Mijlociu si Africa de Nord.

Pe langa tensiunile din Libia si alte state unde au loc revolte sociale, preturile au fost impinse in sus si de greva unui sindicat petrolier din Gabon, care a intrerupt partial productia.

Alegerile din Nigeria reprezinta de asemenea un motiv important de ingrijorare. Alegerile prezidentiale din statul african au fost amanate cu o saptamana din cauza unor probleme de logistica. Rezultatul scrutinului are sanse sa influenseze semnifiactiv operatiunile petroliere din Nigeria.

#petrol, #pret petrol , #Cotatii