Pretul petrolului Brent scade la 111,65 dolari pe baril

Marti, 15 Martie 2011, ora 10:48
1357 citiri
Pretul petrolului Brent scade la 111,65 dolari pe baril

Pretul petrolului Brent a scazut marti cu peste doi dolari, la 111,65 de dolari pe baril, din cauza temerilor investitorilor legate de agravarea crizei nucleare din Japonia, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Cotatia petrolului Brent, de referinta pentru bursa londoneza, a scazut cu 2,02 dolari, la 111,65 de dolari pe baril, pana la ora 7:41 GMT.

Pretul a atins luni minimul ultimelor doua saptamani, de 111,16 dolari pe baril.

In luna februarie, cotatia a ajuns la maximul ultimilor doi ani si jumatate, de aproape 120 de dolari pa baril, din cauza temerilor investitorilor ca tensiunile sociale din Africa de Nord si Orientul Mijlociu vor afecta livrarile de titei in aceste regiuni.

Cotatia petrolului destinat pietei din SUA s-a redus marti cu 2,12 dolari, la 99,07 dolari pe baril.

Guvernul nipon a avertizat ca nivelurile de radioactivitate au crescut semnificativ in jurul centralei nucleare din Fukushima, afectata de cutremurul care a lovit vineri Japonia. Ambasada franceza a anuntat ca un nor slab radioactiv ar putea atinge Tokyo in scurt timp.

"Aversiunea fata de risc a crescut, iar investitorii lichideaza pozitiile, inclusiv pe piata petrolului si a aurului. Problema centralei nucleare de la Fukushima reprezina un factor de influenta neasteptat, foarte serios, pentru piata deoarece investitorii nu au experienta in aceasta privinta", a afirmat Tetsu Emori, analist la Astmax.

Analistii considera ca speculatiile potrivit carora un nor radioactiv a ajuns deasupra capitalei nipone, Tokyo, terorizeaza pietele. 

Cererea de petrol din Japonia, al treilea mare consumator de titei la nivel mondial, ar putea sa scada pe termen scurt in conditiile in care activitatea din transport si industrie s-a redus, dar ar putea creste apoi pe fondul necesarului mai mare de capacitate de generare de energie electrica bazata pe hidrocarburi si al eforturilor de reconstructie.

#petrol, #pret, #pretul petrolului, #pretul carburantilor , #Cotatii