Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Euro a fost cotat la 3,4 lei pentru finalul lunii in curs

Euro a fost cotat la 3,4 lei pentru finalul lunii in curs

Apropierea finalului de saptamana a adus cu sine o usoara relaxare a intensitatii din piata derivatelor astfel ca volumul de transfer a fost unul mai redus in comparatie cu primele sedinte ale intervalului 5-9 martie.

Lichiditatea obtinuta a fost totusi una buna, totalul ajungand la peste 20.500 contracte futures si options iar valoarea la circa 56,7 milioane de lei. Privind preturile de inchidere se poate observa o evolutie mixta, cu un usor avantaj pentru cresteri.

Dupa ce miercuri pe cele mai active suport tranzactionate la Bursa din Sibiu, anume DESIF 2 si DESIF 5, scadenta martie preturile futures s-au aflat sub cele spot, ieri situatia s-a repetat doar in cazul DESIF 5 martie.

"Perioadele in care pretul futures este sub pretul spot sunt foarte rare si dau nastere unor oportunitati interesante: pe de o parte dau posibilitatea investitorilor care si-au acoperit riscul sa treaca pe cash la randamente superioare celor calculate initial, iar pe de alta parte ofera speculatorilor oportunitatea sa intre in piata la niste preturi neasteptat de ieftine, ceea ce poate da nastere unui trend crescator pe termen scurt" a explicat Victor Pop, directorul de operatiuni de la Intervam Bucuresti.

Pe piata futures monopolul instaurat de derivatele pe actiunile SIF 2 respectiv SIF 5 nu a fost spart nici de aceasta data, totalurile atrase de ele ajungand la 11.443 si 8016 contracte. DESIF 2 martie au fost cotate la 2,69 lei/actiune marcand la inchidere un plus de 1,5 bani. DESIF 2 iunie au fost evaluate la 2,77 lei/actiune, in urma unei evolutii descendente soldata cu o depreciere de 2 bani.

DESIF 5 au fost cotate pentru finalul acestei luni la 3,0089 lei/actiune, in crestere cu 2,55 bani iar pentru iunie valorau 3,096 lei/titlu, in scadere cu 7,38 bani. Scadenta apropiata domina plasamentele, speculatorii dorind sa exploateze pana la capat orice prilej oferit de primul termen din an. Este vizibil insa si un interes constant si catre scadentele indepartate, chiar daca volumul transferat pe acestea este incomparabil mai mic fata de cel pentru martie. In piata valutelor moneda unica europeana a fost tranzactionata pentru luna in curs la pretul de 3,4 lei in scadere cu 0,5 bani. Pentru jumatatea anului euro a fost evaluat la 3,406 lei, in scadere cu 1,15 bani.

Pe parcursul sesiunii s-au consemnat tranzactii pe 23 de piete. Dupa cele doua SIF-uri amintite cel mai cautat activ suport a fost fiind DETLV, in masura a 364.000 actiuni transferate. DETLV martie au fost cotate la 1,085 lei/actiune, castigand 1,52 bani. DETLV iunie au urcat pana la valoarea de 1,1241 lei/titlu, in urma unei aprecieri de 0,56 bani.

Bloombiz

Sursa: Decebal N. Todarita
www.bmfms.ro

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 997 ori