Estimarile pentru economia SUA si evolutia bancilor au depreciat dolarul la 1,5835 dolari/euro

Luni, 14 Aprilie 2008, ora 16:12
4927 citiri
Estimarile pentru economia SUA si evolutia bancilor au depreciat dolarul la 1,5835 dolari/euro

Dolarul s-a depreciat, luni, pierzand castigurile atinse dupa ce grupul informal G7 al celor sapte tari cele mai industrializate ale lumii a aratat ca este ingrijorat din cauza volatilitatii cursului valutar, deoarece investitorii au fost influentati de estimarile pentru economia SUA, scrie Reuters. Euro s-a apreciat cu 0,2% fata de dolar, pana la cotatia de 1,5835 dolari/euro, comparativ cu nivelul de dinaintea publicarii declaratiei G7, de aproape 1,5800 dolari/euro, respectiv cu mult in crestere fata de cotatia de 1,5670 dolari/euro de dinaintea comunicatului G7.


Indicele dolarului, care evalueaza moneda americana in raport cu un cos alcatuit din sase valute principale, s-a depreciat cu 0,7%, pana la 71,75 puncte. Fata de yen, dolarul s-a depreciat cu 0,2%, pana la cotatia de 100,75 yeni/dolar.


Comentariile unor oficiali de la Banca Centrala Europeana (BCE) au indicat clar ca BCE nu vrea sa coboare dobanda sa de politica monetara, ceea ce a contribuit, de asemenea, la sustinerea euro. Moneda unica europeana s-a apreciat astfel cu mai mult de 1 cent fata de cotatia minima la care se depreciase imediat dupa publicarea declaratiei G7.


Intr-un comunicat ce indica accentuarea ingrijorarii din cauza deprecierii dolarului pana la noi niveluri minime record, ministrii de finante si bancherii centrali din tarile membre ale G7 au atras atentia, cu ocazia reuniunii din februarie, asupra miscarilor abrupte ale principalelor valute.


Este pentru prima data din anul 2000 pana in prezent ca reprezentantii G7 vorbesc despre cursul valutelor pincipale si pentru prima oara in ultimii patru ani ca s-a schimbat discursul referitor la piata valutara, scrie Reuters.


Declaratia G7 a determinat o apreciere in tranzactionarea de pe piata din Asia. Dolarul a pierdut insa castigurile, inainte de publicarea statisticilor americane pentru vanzarile cu amanuntul, deoarece posibilitatea ca bancile sa anunte mai multe deprecieri ale activelor in rapoartele de saptamana aceasta a dus la deprecierea monedei americane pe piata londoneza.


"Dupa vanzarea initiala si logica efectuata in favoarea dolarului, jucatorii de pe piete au considerat ca ar fi oportun sa vanda dolari", a observat un strateg pentru piete valutare de la subsidiara din Milano a grupului bancar UniCredit, Roberto Mialich, citat de Reuters.


Mialich a explicat miscarea prin probabilitatea ca investitorii sa se astepte la mai multe vesti proaste dinspre economia americana si a sectorului financiar.


"Iar oficialii BCE continua sa aiba o pozitie foarte radicala. Dupa ce Mersch a exclus posibilitatea ca institutia cu sediul la Frankfurt sa coboare dobanda cheie in intreg restul anului, a devenit foarte greu ca investitorii sa isi schimbe tendinta actuala de tranzactionare a dolarului", a adaugat analistul de la UniCredit.


Yves Mersch, unul dintre membrii consiliului guvernatorilor BCE, a fost citat luni ca spunand ca este imposibil ca BCE sa coboare anul acesta dobanda sa cheie, in timp ce colegul acestuia, Axel Weber, afirmase la sfarsitul saptamanii trecute ca in prezent este imposibil ca BCE sa isi relaxeze politica monetara.