Dolarul a atins cotatia maxima a ultimelor sase saptamani fata de euro

Sambata, 09 Septembrie 2006, ora 17:05
807 citiri

Dolarul a atins, vineri, cotatia maxima a ultimelor sase saptamani fata de principalele valute europene, intrucat dealerii speculeaza ca Rezerva Federala (Fed) ar putea majora din nou rata dobanzii, pentru a mentine inflatia sub control, transmite Reuters.Desi oficialii Fed si-au reafirmat saptamana aceasta decizia anuntata in luna august de a mentine dobanda de referinta la nivelul de 5,25%, unii dintre ei lanseaza in continuare avertizari privind avansul inflatiei, in pofida faptului ca ritmul de crestere economica este mai lent.

Astfel, riscul introducerii unei noi masuri de restrictionare a creditarii in acest an persista, sustinand dolarul.

"Comentariile recente ale unor oficiali Fed creaza o imagine diferita fata de cea pe care si-au format-o pietele. Unii dintre reprezentantii Comitetului Federal pentru o Piata Deschisa se arata circumspecti in legatura cu evolutia inflatiei", a afirmat Sophia Drossos, strateg valutar la Morgan Stanley.

Euro a scazut cu 0,5% in timpul sedintei de vineri si cu 1,37% de la inceputul saptamanii, fiind cotat la 1,2665 dolari.

Lira sterlina a coborat cu 0,6%, la 1,8643 dolari, dupa ce a atins, in timpul sedintei de tranzactionare, nivleul minim al ultimelor sase saptamani, respectiv 1,8629 dolari.

Totodata, dolarul a crescut cu 0,5% fata de francul elvetian, plasandu-se la 1,2488 franci.

Dennis Gartman, consilier independent pentru investitii, preconizeaza ca pe piata valutara va avea loc, foarte curand, o schimbare majora in raportul dolar-euro, in favoarea valutei americane.

Volumul important al cererii pentru valuta americana a fost sustinut, totdata, de estimarile analistilor privind trendul pe care se va inregistra in continuare dolarul, avand in vedere evolutia sa anterioara.

Mediafax