Bursele mondiale s-au depreciat luni dimineata

Luni, 03 Martie 2008, ora 14:59
1280 citiri
Bursele mondiale s-au depreciat luni dimineata

Bursele europene au mers in scadere luni dimineata in siajul burselor asiatice, afectate de deprecierea dolarului american si de reaparitia ingrijorarilor privind economia din SUA, unde temerile legate de inflatie s-au adaugat spectrului unei posibile recesiuni, informeaza AFP. La ora 10:00 GMT, bursa din Paris s-a depreciat cu 1,14%, cea din Frankfurt cu 1,44% iar cea din Londra cu 1,36%, in timp ce bursele din Bruxelles, Amsterdam, Milano si Madrid au mers in scadere cu 1,61%, 1,12% si 1,63%.


La bursa din Tokyo, indicele Nikkei a incheiat sedinta in scadere cu 4,49%.


Indicele Kospi de pe bursa din Seul s-a repliat cu 2,33%, in timp ce indicele S&P/ASX200 de pe bursa din Sydney a scazut cu 2,98%.


Bursa din Taipei a incheiat in scadere cu 1,78%, iar cea din Manila cu 1,60%.


Indicele Hang Seng de pe bursa de valori din Hong Kong a incheiat sedinta in scadere cu 3,07%, inaintea anuntului bancii britanice HSBC, puternic implicata in Asia, privind o crestere de 21% a profitului net in 2007.


Indicele compozit de pe bursa din Shanghai a inchis sedinta in crestere cu 2,06%.


La inchidere, bursa din Bombay a inregistrat o scadere de 5,12%.


Pesimismul investitorilor din Asia si Europa a fost alimentat de o apreciere forte a monedei europene fata de dolar, ceea ce a dus la penalizarea exportatorilor din aceste doua zone.


La ora 10:00 GMT, dolarul american era cotat la 103,15 yeni, aproape de cel mai scazut nivel din ultimii trei ani, in timp ce moneda europeana a scazut la 1,5170 dolari, dupa recordul istoric inregistrat vineri pe bursele asiatice, de 1,5239 dolari.


"Yenul s-a apreciat pe fondul aparitiei unor noi ingrijorari privind agravarea situatiei economice din SUA", a explicat analistul companiei Daiwa Securities SMBC, Kazuhiro Takahashi.


Noile dezamagiri cu privire la economia americana au alimentat nelinistile legate de incetinirea ritmului de crestere a economiei mondiale, in timp ce majorarea preturilor la materia prima a limitat marja de manevra a bancilor centrale.


Potrivit specialistului in produse derivate al firmei Tradindex, Manoj Ladwa, "perspectivele economice defavorabile anunta noi reduceri ale dobanzilor de referinta, insa noi reduceri ale dobanzilor ar putea alimenta inflatia, si niciuna dintre aceste perspective nu este favorabila pietelor".


Indicele Dow Jones de pe bursa din New York a scazut vineri cu 2,51% iar Nasdaq cu 2,58%, in urma rezultatelor dezamagitoare anuntate de companii si scaderea cu 44,5 puncte a indicelui de activitate in sectorul industrial din regiunea Chicago, ce a scazut la cel mai mic nivel din decembrie 2001.


"Temerile legate de aparitia unei recesiuni a economiei SUA s-au sporit in randul investitorilor. Se vehiculeaza o teorie din ce in ce mai populara, potrivit careia economia americana se afla deja in recesiune", a comentat analistul Commerzbank din Tokyo, Ryohei Muramatsu.