Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Disciplina si succesul investitional

Disciplina si succesul investitional
Poti fi liber. Poti trai si lucra oriunde in lume. Poti fi independent si sa nu raspunzi in fata nimanui. Aceasta este viata unui investitor de succes. Multi aspira la asa ceva dar putini reusesc fiind destui cei care privesc cotatiile bursiere si vad deja zeci de mii de lei in fata ochilor. Din pacate investitorii pierd deoarece nu trateaza bursa ca o munca serioasa, o ignora si nu aplica disciplina.

Succesul investitional se bazeaza pe trei elemente : minte, metoda si bani.Mintea se refera la psihologia investitiei. Adica trebuie sa urmezi cateva reguli care te conduc la castig. Metoda se refera la cum alegi instrumentul financiar, punctul de intrare si de iesire. Banii se refera la modul cum iti gestionezi capitalul. Absenta controlului banilor la o singura investitie poate distruge tot capitalul.Toate aceste elemente sunt la fel de importante si trebuiesc privite unitar. Majoritatea investitorilor isi pierd de multe ori controlul uitand de gestionarea propriilor emotii, iar lipsa autocontrolului duce la o gestionare slaba a banilor din cont.Daca mintea ta nu este in concordanta cu pietele, sau daca ignori schimbarile la nivelul psihologiei de masa atunci nu ai sansa de a castiga bani din bursa. Psihologia maselor in piata de capital este mult mai primitiva decat atitudinea individuala si daca vei intelege care este acest comportament atunci poti profita devenind un castigator.De mai putine ori se intreaba investitorii de ce pierd bani dupa ce i-au dobandit greu sau de ce castigurile sunt asa mici. Cine reuseste sa inteleaga ultimele doua elemente (bani si metode) se afla apoi in fata celei mai grele acceptari: sa se autoeduce/sa-si schimbe profilul sau sa-si adapteze propria psihologie la psihologia maselor de investitori.Foarte multi nici nu ajung la aceasta faza, insa cei care o stapanesc aceia vor fi invingatorii. Ei vor fi mai relaxati, linistiti fara a se hazarda si vor focaliza piata urmarind mai mult cum sa-si reduca riscurile, cum sa-si controleze mai bine banii.
Piramida investitionala
Cand intri pentru prima data in piata este ca si cum ai intra in necunoscut, ca intr-o alta lume diferita de cea obisnuita. Regulile deja cunoscute nu se mai pot aplica, unele fiind distrugatoare investitiei.Ceea ce ne motiva pana atunci poate deveni dusmanul nostru. Asa ca pentru a reusi va trebui sa construim o noua structura necesara personalitatii de investitor de succes.Pentru a intelege mai bine acest lucru vom analiza pe scurt procesul investitional evidentiat sub forma unei piramide.Daca privim aceasta constructie de la baza pana la varf vom observa 9 trepte cu relationarea acestora: 1) Tu/persoana ta - investesti ceea ce vezi nu ceea ce gandesti sau simti; 2) Intelegerea; 3) Disciplina; 4) Controlul banilor; 5) Controlul riscului; 6) Cele trei simple reguli; 7) Propriul sistem/metodologie; 8) Angajament; 9) Profit/Pierdere.
Cum pot fi mai DISCIPLINAT?
Cred ca la inceput trebuie sa ne constientizam asupra necesitatii acestei calitati. As porni de la faptul ca bursa este locul unde se intalnesc doua categorii de oameni. Prima este cea care doreste sa cumpere de pe piata actiuni asumandu-si niste riscuri, mai ales de a pierde bani.A doua categorie este cea a vanzatorilor, adica a celor care nu doresc sa-si mai asume riscuri pentru acea actiune din diferite motive, unul fiind teama de a nu-si pierde profitul sau capitalul investit.In ambele cazuri se pune intrebarea: "Care este castigul net pe care doresc sa-l obtin". Pentru a ajunge la aceasta tinta trebuie sa respect permanent regulile/tehnicile de baza cunoscute. Daca acest lucru il fac sistematic si cat mai corect, indiferent de situatie, atunci pot spune ca am o atitudine disciplinata in piata de capital.Cine nu doreste sa obtina profit din orice investitie? Ce rost are sa cunosc aceste reguli si sa nu incerc sa le respect, mai ales daca acestea au la baza experienta a milioane de investitori in decursul zecilor de ani, multi dintre ei fiind de castigatori.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 3256 ori