Statul detine rolul principal in recladirea BVB

Joi, 23 Februarie 2012, ora 13:19
1775 citiri
Statul detine rolul principal in recladirea BVB
Statul detine rolul principal in recladirea Bursei de Valori Bucuresti

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, considera ca avem o oportunitate sa recladim piata de capital din Romania. Radu Hanga, directorul BT Asset Management, sustine ca acest lucru se poate intampla, dar printr-un mesaj de sustinere din partea statului roman.

"Piata de capital va fi alimentata de investitii de portofolii, ce vor stimula sub diverse forme piata de capital, nu pledez pt o miscare brutala, nu ar fi posibil, dar de multe ori a te grabi incet e o treaba buna si avem o fereastra mare de oportunitate sa recladim piata de capital, nu in sensul unui joc bursier.

Bursa si piata de capital trebuie sa se dovedeasca in permanenta o alternativa valabila intre capitalizarea si finantarea companiilor, contribuind la cresterea si dezvoltarea economica a Romaniei", a spus guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in cadrul conferintei "Finantarea pe Bursa, un impuls pentru economia nationala".

Radu Hanga, directorul BT Asset Management, sustine ca Bursa se poate recladi, dar in primul rand printr-un mesaj de sustinere din partea statului roman.

In stadiul actual cel mai important lucru este ca statul sa continue procesul de listare a companiilor importante din portofoliul sau, si asta din cel putin doua motive.

"In primul rand listarea ar aduce companiile de stat in zona publica, in zona in care trebuie sa raporteze periodic in fata actionarilor, iar aceasta va duce pe termen lung la cresterea transparentei si imbunatatirea performantelor.

Imbunatatirea performantei financiare a companiilor de stat va duce la cresterea valorii acestora pe termen mai lung, in beneficiul actionarului majoritar, statul, ceea ce va justifica concesiile pe care va trebui probabil sa le faca din perspectiva pretului in faza ofertei publice initiale.

In al doilea rand listarea companiilor importante de stat va duce la cresterea capitalizarii pietei locale, ceea ce va determina o crestere a interesului investitorilor institutionali, atat locali cat si straini.

"Aceasta crestere a interesului se va traduce in evaluari mai bune ale companiilor listate, in preturi mai mari, iar acest lucru va determina ulterior cresterea interesului pentru companiile private de a se lista", spune Radu Hanga, pentru Business24.

Statul poate atrage investitorii institutionali de afara

"Este important sa vina un mesaj puternic din partea statului ca sustine piata locala de capital, pentru ca acest lucru va atrage ulterior investitorii institutionali de afara, ceea ce se va traduce, probabil, in imbunatatirea valorilor listate, iar acest lucru va determina, in continuare, aparitia interesului pentru companiile private de a se lista", considera Radu Hanga.

Nu poti sa blamezi investitorii privati ca nu listeaza companiile private, intr-o tara in care statul nu da mesajul ca are incredere si ca sustine piata de capital, mai spune reprezentatul BT Asset Management.

Intrebat care sunt problemele actuale ale Bursei de Valori Bucuresti, Radu Hanga spune ca trebuie o mai mare colaborare cu institutiile statului. "Pe termen scurt statul roman este cel mai mare potential client pentru Bursa, client care ar putea sa listeze companii importante din portofoliu.

In acelasi timp este importanta relatia cu institutiile statului prin prisma fiscalitatii. Mecanismul care este acum implementat in zona taxarii castigurilor de capital este unul care tine investitorii departe de piata".

Prea multa munca pentru investitii mici

Spunandu-i un investitor ca daca vrea sa investeasca trebuie sa mearga de cinci ori pe an la Finante, sa depuna declaratii, acesta nu este un mesaj care sa il atraga.

"Nu este vorba pana la urma de bani, este vorba despre faptul ca creezi un mare disconfort intr-un context in care beneficiile investitorului sunt in cel mai bun caz discutabile", spune oficialul BT Transilvania Management.

"Este un efort pe care nu merita sa il faci, cu atat mai mult daca suma investita este mica. Sunt variante mult mai eficiente, inclusiv pentru stat - de exemplu varianta retinerii castigurilor la sursa", adauga Radu Hanga.

In opinia sa, aceasta este o problema care afecteaza piata de capital atat direct, prin prisma celor investesc direct in piata, cat si indirect, prin prisma celor care investesc prin intermediul fondurilor de investitii.

Daca statul ar da un mesaj corect Bursei, atunci ar creste increderea investitorilor in ea. "Statul poate da un mesaj prin faptul ca da dovada de incredere, listandu-si companiile din portofoliu si prin crearea unui cadru din punct de vedere fiscal, prin care investitorul sa nu fie descurajat inainte de a investi".

Listarea companiilor de stat, un semnal pozitiv pentru investitori

Oferta publica initiala de vanzare a 10% din Nuclearelectrica are ca termen de finalizare luna octombrie, iar caietul de sarcini pentru selectarea intermediarului operatiunii va fi publicat in "scurt timp", potrivit sefului OPSPI, Florin Laurentiu Vladan.

"Ofertele de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica au termene de finalizare octombrie 2012. La Nucleareletrica suntem in faza de a finaliza caietul de sarcini si in scurt timp va aparea si anuntul de selectare a intermediarului", a declarat joi seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), prezent la seminarul "Finantarea prin Bursa. Un impuls pentru economia nationala", organizat de Ziarul Financiar, BVB si Depozitarul Central.

Vladan a mentionat ca pe 27 februarie va incepe road-show-ul pentru oferta secundara prin care statul vrea sa vanda 15% din actiunile Transelectrca. Road-show-ul se va derula in Varsovia, Frankfurt, Stockholm, Tallinn si Londra.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa de valori bucuresti, #Mugur Isarescu finantare bursa, #finantare Bursa Isarescu , #Burse de valori