Reactii minime pe bursa, in urma deciziei CCR, privind referendumul

Marti, 21 August 2012, ora 17:45
1232 citiri
Reactii minime pe bursa, in urma deciziei CCR, privind referendumul

Bursa a crescut usor, cu 0,35%, intr-o piata cu lichiditate in revenire usoara si in care investitorii nu au reactionat vizibil la decizia Curtii Constitutionale (CC) potrivit careia referendumul este valid din punct de vedere al organizarii, fara a se indeplini insa conditia de cvorum.

Majoritatea actiunilor de la BVB au inregistrat variatii reduse inca din primele minute, in cadrul unor transferuri cu volume reduse. Astfel, in primele minute indicele general BET-C a scazut nesemnificativ, cu 0,12%, pentru ca apoi sa revina pe crestere foarte usoara.

Cu putin inainte de mijlocul sedintei bursiere, Curtea Constitutionala a decis ca referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum, astfel ca Basescu urmeaza sa-si reia atributiile de sef al statului.

"Decizia Curtii Constitutionale a trecut parca neobservata in piata, cum de altfel putem spune ca tot scandalul politic din ultimele luni pare sa nu fi avut vreun efect asupra preturilor actiunilor. Chiar daca piata valutara a fost afectata din acest punct de vedere, cursul de schimb avand fluctuatii importante in ultimele saptamani, bursa pare ca a ramas imuna, iar aceasta situatie cred ca putem sa o punem pe seama interesului scazut al investitorilor locali, dar si pe lichiditatea redusa", a declarat pentru Mediafax directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian.

In cazul in care tensiunile politice vor continua, brokerul crede ca preturile actiunilor ar putea ramane impasibile la situatia de pe plan intern, la fel cum a fost si in ultimele aproape doua luni.

"Totusi, daca intr-un final lucrurile vor intra pe un fagas normal, iar starea de tensiune se va disipa si va determina cresterea increderii investitorilor straini pentru piata noastra, cred ca ne putem astepta la o evolutie pozitiva, atat in ceea ce priveste preturile actiunilor, cat si revenirea rulajelor", a spus Muresian.

La inchiderea pietei principale, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in crestere cu 0,38%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, era cu 0,61% peste nivelul de luni. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a urcat cu 0,53%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a crescut cu 1,4%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au plasat indicele BET-NG cu 1,11% peste inchiderea de luni.

Actiunile Oltchim au scazut cu 4,27%, continuand sa inregistreze o volatilitate ridicata. In precedentele trei sedinte cotatia a urcat cu 44%, recuperand corectia de aproape 39% venita dupa anuntul privind privatizarea combinatului.

Operatiunea implica intr-o prima etapa majorarea capitalului social de peste 60 de ori, de la 34,3 milioane lei la 2,093 miliarde lei. In cadrul acestei majorari va fi convertita in actiuni o creanta AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, in valoare de 930,7 milioane lei, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

La mijlocul sedintei de marti actiunile combinatului erau cotate la 0,718 lei. Cu aceste titluri au fost realizate doar 45 de operatiuni, in valoare cumulata de aproape 37.000 de lei.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 20,8 milioane lei (4,6 milioane euro), valoare cu 59% peste rulajul de luni, de doar 13,1 milioane lei (2,9 milioane euro).

Titlurile Fondului Proprietatea au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 11,1 milioane lei, si au asigurat 54% din rulajul bursei. Pretul a crescut usor, cu 0,75%, la 0,535 lei.

La inchiderea pietei principale de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,7%, investitorii asteptand cu optimism o serie de intalniri bilaterale intre liderii statelor din zona euro, care vor purta discutii privind criza datoriilor de stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa decizie CCR, #evolutie bursa, #CCR BVB , #Burse de valori