Radu Hanga: Majorarea pragului la SIF-uri, factor cu efect intarziat

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 08:12
1358 citiri
Radu Hanga: Majorarea pragului la SIF-uri, factor cu efect intarziat
Foto: Radu Hanga/ SURSA: BusinessMagazin

Modificarea pragului la SIF-uri nu este un factor care sa aiba un efect imediat masurabil asupra valorii actiunilor. Ramane in continuare problema concertarii voturilor care nu a fost solutionata de CNVM, a declarat Radu Hanga, Director BT Asset Management.

In 2012, insa, "aceasta modificare ar trebui sa duca la presiuni pozitive din partea actionarilor asupra managementului actual pentru imbunatatirea performantei SIF-urilor care in final sa aiba ca efect cresterea actiunilor", spune Hanga. Un alt motiv de optimism este, potrivit specialistului, evaluarea atractiva a principalelor participatii (EBS, BRD).

Primul efect al deciziei Parlamentului a fost cresterea volumelor de tranzactionare pe SIF-uri. Dupa o reactie pozitiva imediat dupa anuntarea majorarii pragului, SIF-urile au pierdut aproape tot avansul, insa modificarea pragului nu poate sa aiba un efect imediat, considera Radu Hanga.

"Pe de alta parte performanta modesta din ultima saptamana trebuie legata si de contextul international. Activele SIF-urilor sunt concentrate pe Erste Bank (BCR in cazul SIF5) si BRD. Investitorii au un apetit de risc scazut iar bancile europene raman in topul actiunilor ocolite. Cu structura actuala a portofoliului este dificil ca pretul SIF-urilor sa evolueze mult timp diferit fata de pretul Erste si BRD. De la inceputul lunii noiembrie SIF-urile au crescut cu ~15% iar BRD si EBS au scazut cu 10% si 20% (aproximativ)", a explicat specialistul pentru Business24.

Cu toate acestea, pe termen lung cresterea pragului la SIF-uri este un factor pozitiv, "desi normal ar fi ca sa nu existe prag de detinere impus prin lege - speram ca in viitor lucrurile vor merge in aceasta directie", spune Hanga.

Directorul BT Asset Management sustine ca interesul legislativului pentru acest subiect este cauza pentru care decizia a fost amanata atat de mult.

"Schimbarea pragului a fost o decizie politica iar perioada lunga in care s-a realizat arata interesul scazut al legislativului pentru acest subiect si, implicit, pentru piata de capital, avand in vedere ponderea SIF-urilor in totalul tranzactiilor", a declarat acesta.

Totusi, simplul fapt ca, intr-un final, s-a luat o decizie este un semnal pozitiv pentru piata de capital locala, un factor de suport pentru procesul de listare a companiilor de stat care se afla deja in derulare, considera Hanga.

#Radu Hanga prag SIF uri majorare, #efecte SIF , #Burse de valori