Lucian Anghel, 50% sanse la sefia CA BVB

Duminica, 08 Ianuarie 2012, ora 14:05
1472 citiri
Lucian Anghel, 50% sanse la sefia CA BVB
Lucian Anghel/ Sursa foto: Fin.ro

Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, a strans aproximativ 50% din voturi pentru pozitia de presedinte al CA de la Bursa de Valori Bucuresti. Procentele au aparut in presa cu doar o zi inainte de alegerile de luni la BVB.

"Din discutiile si promisiunile de pana acum, Anghel mizeaza pe aproximativ 50% din voturi, iar Farmache si Dan Paul se pare ca se lupta intre ei pentru o felie de 25% din voturi. Restul de actiuni, cam 20%, s-ar parea, sunt la retail, la actionari mici, care au 10 - 20 de actiuni, volume mici, pe care cel mai probabil nu-i vei vedea la AGA. Cei din <>, care il sustin pe Anghel, sunt mai organizati, iar asta inclina mult balanta si au mai atras de partea lor si pe altii din celelalte doua grupari", au afirmat sursele din piata de capital pentru Mediafax.

"Grupul bancilor", care il sustine pe Anghel, ar avea circa 35% din voturi, iar pentru alegerile presedintelui CA beneficiaza de ajutorul altor investitori, care au in jur de 15% din voturi.

"Cei care au pachetul de 15% vor vota pentru celelalte opt locuri in CA in functie de propriile optiuni, iar grupul cu BCR va continua sa voteze persoanele pe care le sustine", au mai spus sursele citate.

Printre sustinatorii actualului presedinte CA, Stere Farmache, se regasesc unele firme de brokeraj. De la listarea BVB in iunie 2010, firmele independente de brokeraj, care anterior detineau cele mai mari pachete de actiuni, au inceput sa vanda o parte din titluri pentru a-si sustine activitatea, in conditiile diminuarii veniturilor din cauza scaderii rulajelor pe bursa.

Farmache mai dispune de votul bancilor grecesti, cel putin Alpha Bank si EFG Securities. Din 2009, el ocupa pozitia de prim-vicepresedinte la Alpha Bank Romania.

Fondurile de investitii si alti investitori au acumulat pachete importante la BVB. Spre exemplu, SIF Moldova (SIF2), precum si unele fonduri ale Erste si Franklin Templeton detin pachete de cate aproape 5% din titlurile Bursei.

Brokerii spun ca majoritatea acestor fonduri il vor sustine pe Anghel.

Actionarii Bursei vor decide luni, 9 ianuarie, daca accepta propunerea de revocare a actualilor administratori, prezentata in 10 noiembrie de un grup de actionari care detin cumulat 9,41% din titlurile BVB. Grupul este format din ING, prin doua fonduri, BCR, Erste si UniCredit CAIB Securities si Intercapital.

Pentru cele noua pozitii de administrator al Bursei au fost depuse 20 de candidaturi.

La presedintia BVB candideaza actualul presedinte CA al Bursei, Stere Farmache, presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, si economistul sef si directorul Directiei Strategie din BCR, Lucian Anghel.

Pentru pozitia de membru in CA au fost primite 19 propuneri, alaturi de cei opt actuali administratori. Un loc in CA este vacant dupa ce reprezentantul Fondului Proprietatea in Consiliul de Administratie al BVB, Grzegorz Konieczny, a renuntat la functia de administrator al Bursei, deorece CNVM a stabilit in noiembrie ca el nu poate ocupa concomitent pozitia de membru CA la BVB si de manager la FP.

Membrii actualului Consiliu de Administratie sunt Stere Farmache (presedinte), vicepresedintii Ciprian Zah (SSIF Broker) si Mircea Botta (Romcapital) si sase membri: Siminel - Cristian Andrei (director al NCH Advisors Romania, compania care administreaza fondul de investitii Broadhurst), Octavian Molnar (IFB Finwest), Lucian Isac (Estinvest), Ionel Uleia (Prime Transaction) si Cosmin Gheorghiu.

#presedinte bursa valori bucuresti, #candidati bvb, #bursa bucuresti, #lucian anghel bcr , #Burse de valori