Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Isarescu: Listarea companiilor de stat va duce la responsabilizare

Isarescu: Listarea companiilor de stat va duce la responsabilizare


Listarea la bursa a companiilor de stat va duce la o transparentizare a deciziilor si la o mai mare responsabilitate, pentru ca managerii vor trebui sa dea seama in fata actionarilor, a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ce trebuie facut in cazul companiilor de stat? Aici cred ca se poate face foarte mult si cred ca Bursa va fi ajutata. Cine sunt aceste companii, ce planuri de dezvoltare au, ce potential de profit, cine asigura managementul companiilor de stat cu ocazia ofertelor publice si cu ocazia prezentarii anuale ale rapoartelor.

"Toate acestea vor acoperi nu numai nevoia de "curiozitate", hai sa aflam ce mai e pe acolo, au un rol extrem de important in dezvoltarea economiei romanesti pe principii sanatoase".

"Este vorba, intr-un cuvint, ca aceste companii vor da seama. Si nu vor da seama numai in fata ministerului si a factorului politic, vor da seama si acolo, dar ganditi-va, si va dau un exemplu mic de tot, cand cineva zice, ca tot vorbim de numiri police: domnule director, ia faceti aceasta; nu pot domnule, ca ma duc la bursa si trebuie sa dau seama acolo, nu pot sa fac asta, trebuie sa fiu transparent. Este un mare pas inainte", a spus Isarescu in cadrul conferintei "Finantarea prin bursa. Un impuls pentru economia nationala".

El a declarat ca o companie listata va trebui sa dea seama in fata actionarilor, acum fiind trase la raspundere institutiile politice sau conducatorii acestora.

"Aceasta este deosebirea in care vor functiona intreprinderile de stat, pentru ca, in definittiv, avem intreprinderi de stat si in Franta si in Germania, Problema este sa aiba responsabilitate publica, asa cum de fapt au. Intreprinderile de electricitate au functii publice. Pica trei sarme si se nenoroceste un sat sau un intreg oras".

"Pai, au functie publica, dar nu dau seama public si cand este sa ii tragem la raspundere, pe cine luam de urechi? Luam pe ministru, facem un taraboi mare pe la televizor. Ele trebuie sa dea seama prin bursa in fata publicului", a mai spus Isarescu.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: NewsIn
Articol citit de 1328 ori