Grupul petrolier saudit Aramco devine cea mai valoroasa companie listata la bursa din lume

Miercuri, 11 Decembrie 2019, ora 16:11
5657 citiri
Grupul petrolier saudit Aramco devine cea mai valoroasa companie listata la bursa din lume
Foto: Pixabay

Grupul petrolier saudit Aramco a devenit cea mai valoroasa companie listata din lume, in urma lansarii ofertei sale publice initiale (IPO), a anuntat miercuri Sarah al-Suhaimi, presedintele Bursei din Arabia Saudita (Tadawul), transmite Reuters.

Tadawul este cea mai mare piata bursiera din Orientul Mijlociu, iar Sarah al-Suhaimi este prima femeie aflata la conducerea acestei institutii.

La ceremonia care a marcat inceperea tranzactionarii actiunilor Saudi Arabian Oil Co (Aramco), Sarah al-Suhaimi a precizat ca Bursa din Arabia Saudita va deveni una dintre cele mai mari pe plan global, datorita listarii companiei petroliere.

Miercuri, actiunile Aramco au urcat cu 10%, nivelul maxim permis, evaluand compania la aproximativ 1.880 de miliarde de dolari, cu mult peste valoarea de 1.200 de miliarde de dolari a grupului american Apple sau cea a Microsoft (1.140 milliarde dolari) ori Alibaba (1.051 milliarde dolari). Cu toate acestea, este vorba de o evaluare sub cea de 2.000 de miliarde dolari vizata de printul mostenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, in urma cu patru ani, cand a lansat acest proiect.

Saptamana trecuta, Aramco a confirmat ca va vinde trei miliarde de actiuni, adica 1,5% din capital la un pret de 32 de riali (8,53 dolari pe actiune). Miercuri, in prima zi de tranzactionare, actiunile au deschis la 35,2 riali (9,39 dolari).

Aramco este cea mai mare companie petroliera din lume cu rezerve de titei de aproximativ 265 miliarde de barili, sau 15% din depozitele mondiale de petrol. Recent, compania a informat ca in primul semestru al acestui an a realizat un profit net de 46,9 miliarde dolari, in scadere cu 12% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ca urmare a scaderii pretului la titei. Este pentru prima data in istorie cand Aramco a dat publicitatii rezultatele financiare semestriale, conform carora este cea mai profitabila companie din lume.

Listarea la bursa a Aramco constituie punctul central al unui plan de reforma economica, denumit Vision 2030, destinat diversificarii economiei saudite, care in prezent este puternic dependenta de petrol.

#cea mai valoroasa companie listata, #Aramco cea mai valoroasa companie , #Burse de valori