Efect: Actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 1,5%

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 17:57
1205 citiri
Efect: Actiunile Fondului Proprietatea au coborat cu 1,5%

Bursa a scazut cu 0,3%, intr-o piata in care actiunile Fondului Proprietatea (FP) au coborat cu 1,5%, dupa stirea potrivit careia instanta a anulat o decizie AGA de la FP prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton sa fie numita administrator al Fondului.

Piata a fluctuat nesemnificativ in prima o ora si jumatate, insa dupa ora 11:30 indicele general BET-C a trecut pe rosu, ca urmare a scaderii titlurilor BRD si Fondul Proprietatea. Pe de alta parte, majoritatea actiunilor de la BVB au fost pe crestere usoara pana la inchidere.

Titlurile BRD si FP au o pondere cumulata de 38,09% in calculul indicelui BET-C si, totodata, reprezinta 40,49% din indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni.

Dupa ora 15:00, scaderea actiunilor Fondului Proprietatea s-a accelerat de la 0,8% la aproximativ 2,6%. Totusi, in ultimele minute, corectia acestor titluri a incetinit la 1,5%.

Surse din magistratura au declarat joi pentru MEDIAFAX ca Tribunalul Bucuresti a decis miercuri anularea unei hotarari AGA Fondului Proprietatea (FP) din septembrie 2010 prin care a fost modificat statutul pentru ca ulterior compania Franklin Templeton sa fie numita administrator al FP. Decizia poate fi atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti.

La finalul sedintei, actiunile FP erau cotate la 0,426 lei, pret cu 1,5% sub inchiderea de miercuri. Operatiunile cu aceste titluri au cumulat 13 milioane lei.

Indicele BET a incheiat ziua in crestere nesemnificativa, cu 0,12%, in timp ce titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu numai 0,14% sub nivelul de miercuri.

Indicele BET-FI a avansat cu 0,98%. Influenta corectiei actiunilor FP in indice a fost incetinita de titlurile celor cinci SIF-uri, care au inregistrat cresteri cuprinse intre 1% si 3,14%.

Pentru actiunile SIF-urilor asteptarile sunt in continuare optimiste pentru prima parte a anului viitor

"Pentru actiunile SIF-urilor asteptarile sunt in continuare optimiste pentru prima parte a anului viitor datorita coroborarii a doi factori, respectiv ridicarea pragului de detinere (de la 1% la 5% din titluri -n.r.) si profiturile mari inregistrare de unele dintre SIF-uri in urma exitului de la BCR", a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a incheiat ziua cu 0,53% peste nivelul sedintei precedente. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP.

Rulajul pietei actiunilor, de 25,3 milioane lei (5,8 milioane euro), a fost cu 28% sub valoarea cumulata a transferurilor din sedinta precedenta, de 35,3 milioane lei (8,2 milioane euro).

Lichiditatea totala a BVB, de 57,6 milioane lei

Pe segmentul de piata destinat obligatiunilor au fost realizate cinci tranzactii cu titluri de stat in valoare de 31,4 milioane lei (7,3 milioane euro).

Lichiditatea totala a BVB, de 57,6 milioane lei (13,3 milioane euro), a fost cu 41% mai redusa decat suma de miercuri, de 98,2 milioane lei (22,7 milioane euro).

"Sfarsitul de an sta in special sub semnul cosmetizarilor de ultim moment, in cazul majoritatii actiunilor tranzactiile fiind destul de reduse ca valoare. Corelarea cu pietele externe este din ce in ce mai redusa, iar apropierea Sarbatorilor de Craciun se simte din plin pe piata locala. Investitorii privesc cu speranta spre anul 2012, care are atasate o serie de promisiuni de listari dintre companiile de stat, o imbunatatire a climatului investitional si, de ce nu, o optica noua a institutiei bursei cu privire la dezvoltarea si modernizarea pietei locale de capital", a mai spus brokerul.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de numai 115.000 de lei, valoare cu mult sub rulajul de miercuri, de aproape 5 milioane lei.

Actiunile Prospectiuni (PRSN) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 22.000 de lei, iar pretul a crescut nesemnificativ, cu 0,06%, la 0,1702 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu cel mult 1,2%, iar pietele din Europa Centrala si de Est evoluau incert. Cresterile de pe bursele mature au incetinit usor dupa publicarea unor date sub estimarile initiale privind cresterea economica din SUA in al treilea trimestru.

#BVB Fondul Proprietatea actiuni, #vanzari actiuni Fondul Proprietatea , #Burse de valori