Cum va evolua aurul in urmatoarea perioada?

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 18:12
3900 citiri
Cum va evolua aurul in urmatoarea perioada?

Pretul aurului isi va reveni usor din cea mai mare scadere lunara inregistrata din 2008 pana acum si va atinge o valoare record abia in luna martie, din cauza stagnarii cresterii economice, dar si din cauza lipsei unei solutii concrete privind criza datoriilor, estimeaza analistii.

Contractele futures tranzactionate pe bursa din New York ar putea sa creasca cu 13% pana la 1,950 dolari/uncia pana la sfarsitul primului trimestru din 2012, potrivit estimarilor facute de analisti pentru Bloomberg.

Pentru moment, contractele futures pentru livrarile de aur din luna decembrie au crescut cu 1.1%, pana la 1,730.60 dolari, in sedinta de miercuri dimineata de pe bursa din New York. Cifrele indica prima crestere din ultimele patru zile.

Scaderea pretului inregistrata in luna septembrie reprezinta un semnal ca urmeaza o crestere, spun specialistii, judecand dupa experienta oferita de istorie.

Ultima data cand metalul pretios a inregistrat o scadere atat de mare a fost in luna octombrie 2008. Atunci preturile au scazut cu 18%, insa au inregistrat o crestere de 23% in urmatoarele doua luni.

"Sistemul financiar nu se mai bucura de incredere in ziua de astazi si se creeaza o nevoie urgenta de a investi intr-un activ sigur", sustine Ronald Stoeferle, membru al Erste Group Bank AG din Viena.

Investitorii nu sunt singurii care cumpara aur pur in aceasta perioada.

Thailanda, Bolivia si Kazahstanul sunt cateva dintre natiunile care au achizitionat aur pentru rezervele proprii in luna septembrie, potrivit datelor prezentate de Fondul Monetar International.

Chiar si bancile centrale isi maresc rezervele pentru prima data in foarte multi ani.

Primele noua luni din 2011 au adus o crestere a profiturilor pentru Banca Centrala a Elvetiei. "Rezervele de aur au contracarat pierderile din rezerva valutara", au explicat oficialii intr-un comunicat transmis pe 31 octombrie.

"E un potential foarte mare pentru aur in urmatorii ani", a declarat Jochen Hitzfeld, analist la UniCredit Munchen. "Investitorii cumpara aur. Bancile centrale cumpara aur. Intr-adevar, preturile au urcat putin cam repede, insa caderea a fost lina", concluzioneaza analistul.

Hitzfeld estima, la inceputul lunii octombrie, ca pretul aurului va atinge cel mult o medie de 1,900 de dolari uncia, in cel de-al patrulea trimestru.

"Daca vom privi inapoi peste cinci ani, vom ajunge la concluzia ca aurul era foarte ieftin. Ce se intampla cu aurul depinde de ce se intampla cu dolarul, iar dolarul va fi puternic influentat de ce se intampla in Europa si deciziile privind politica monetara", a declarat Jason Schenker, presedintele Prestige Economics din Texas.

Cererea pentru metalul pretios a crescut puternic din luna mai pana acum, intrucat incetinirea cresterii economice si accentuarea ingrijorarii ca liderii europeni nu vor reusi sa controleze criza datoriilor din regiune a dus la "disparitia" a 7,5 trilioane de dolari din valoarea actiunilor globale.

Pretul aurului a crescut cu 22% anul acesta, doar luna octombrie marcand o crestere de 6.3%. Pretul aurului si-a revenit, astfel, dupa situatia din luna septembrie, cand a pierdut aproximativ 20% din valoarea record inregistrata in 6 seprembrie, de 1,730.79 de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret aur scade, #pret aur revenire , #Burse de valori