Cat vor pierde bursele din tarile emergente in "ziua corectiilor"

Vineri, 17 Februarie 2012, ora 18:51
1608 citiri
Cat vor pierde bursele din tarile emergente in "ziua corectiilor"
Piata de capital se pregateste pentru o scadere

Pietele de capital din toata lumea sunt in acest moment supraevaluate, iar cele din tarile emergente, care au avut un inceput de an puternic, vor fi cele mai vulnerabile cand va veni timpul corectiilor.

"Anul trecut, pietele emergente din Europa au mers mai prost decat cea americana. In cazul Indiei, diferenta a fost de 40 de procente", a declarat, vineri, Marc Faber, editor la Gloom Boom & Doom Report, pentru CNBC. "Asadar, de la minimele inregistrate in noiembrie, pietele emergente au ajuns acum sa depaseasca SUA".

Conform lui Faber, aceasta tendinta ar putea sa mai continue o perioada. "Cred ca acum pietele sunt supraevaluate si va veni ziua corectiilor foarte curand."

Faber spune ca a apreciat bursele din Malaiezia, Singapore si Tailanda, deoarece unele companii listate aici au platit dividende de cinci procente.

"Nu spun ca piata de capital va creste in linie dreapta, insa, daca ai rate zero ale dobanzilor si poti primi dividende de cinci procente pe actiuni, rezulta ca ai facut o investitie buna", explica Faber.

Pietele favorite

Faber spune ca Japonia este piata sa de capital prefera, in acest moment, deoarece yenul a spart plaja de tranzactionare, depreciindu-se peste nivelul cheie fata de dolar.

"Cel mai important lucru pentru ca actiunile japoneze sa performeze este un yen in scadere", mai spune Faber. "Cred ca japonezii, ca si restul lumii, vor tipari bani, dupa care yenul nu se va mai aprecia. Rezultatul este cresterea pietei de capital".

La inceputul acestei saptamanii, banca nationala a Japoniei a marit pe neasteptate programul de achizitii cu 10 trilioane de yeni. Vineri, yenul se tranzactiona cu 79,18 dolari, cel mai jos nivel din ultimele trei luni si jumatate.

"Cred ca banca nationala a Japoniei a realizat ca daca toata lumea este nebuna, trebuie sa fie si ea un pic nebuna", mai spune Faber.

In urma cu 20 de ani, Japonia era unul dintre principalele subiecte la orice conferinta pe investitii. Insa acum, aceasta tara este subestimata si nu mai este prezenta la intalniri pe piata de capital, cu toate ca este a treia cea mai mare economie din lume.

#scadere bursa, #scadere piata capital, #bursa asia, #marc feber, #investitii piata capital, #investitii bursa , #Burse de valori