Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BVB lanseaza un nou indice: BET-BK

BVB lanseaza un nou indice: BET-BK


Indicele BET-BK (Bucharest Exchange Trading Benchmark Index) este calculat ca un indice de pret ponderat cu capitalizarea free-float-ului (cota de actiuni tranzactionate liber) celor mai tranzactionate societati listate pe piata reglementata a BVB.

Nevoia unui astfel de indice a fost identificata de catre fondurile mutuale active in Romania, cu sprijinul Asociatiei Administratorilor de Fonduri din Romania, in vederea utilizarii BET-BK ca indice de referinta.

Diferenta fata de BET-XT, indicele cel mai apropiat ca structura, consta in includerea companiilor straine listate la BVB, precum si includerea unui factor de lichiditate, care ia in calcul ponderea valorii tranzactiilor realizate cu un anumit simbol in valoarea totala a tranzactiilor inre un intervalul de timp (o luna, 3 luni, 6 luni, 9 luni, 12 luni).

De asemenea, ponderea maxima a unei societati in cadrul indicelui nu poate depasi 10% din capitalizarea acestuia, ponderea maxima a unui grup de societati in cadrul indicelui nu poate depasi 20% din capitalizarea acestuia, iar suma ponderilor societatilor/grupurilor de societati ce depasesc 5% din capitalizarea indicelui nu va putea trece de pragul de 40% din capitalizarea acestuia.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1282 ori
Citeste mai multe desprelansare indice BET BK BVB BET BK BVB