BVB a scazut cu 1,7% dupa prima jumatate de ora, din cauza instabilitatii politice

Miercuri, 04 Iulie 2012, ora 10:55
1203 citiri
BVB a scazut cu 1,7% dupa prima jumatate de ora, din cauza instabilitatii politice

Bursa de la Bucuresti a scazut cu 1,76% la deschiderea sedintei de miercuri, influentata in principal de instabilitatea politica din Romania, dar si de corectiile usoare inregistrate de bursele externe.

Scaderea pietei vine dupa cinci sedinte consecutive in care indicele general BET-C a avansat cumulat cu aproape 7%.

Piata nu a reactionat marti la disputele din Parlament intre PDL si USL privind schimbarea presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor, insa reactiile s-au vazut miercuri dimineata, cand cotatiile au deschis in scadere.

"Politicul isi pune amprenta (asupra evolutiei pietei -n.r.), insa influenteaza si scaderile usoare de pe bursele europene caer urmeaza dupa cresterile sustinute", a declarat pentru MEDIAFAX Liviu Avram, seful departamentului de vanzari al firmei de brokeraj NBG Securities Romania.

Dupa primele 37 de minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 2,1%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 0,77% sub inchiderea de marti.

In acelasi timp, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea (FP) plasau indicele BET-FI cu 1,97% sub sedinta precedenta.

Indicele extins al Bursei, BET-XT, a scazut cu 2,04%. Indicele reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, noul indice al BVB, BET-BK, a coborat cu 1,44%. BET-BK cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS).

Corectia pietei a venit in cadrul unor transferuri cu volume in crestere, operatiunile insumand 2,8 milioane lei (635.000 de euro). Suma este de aproape sase ori peste rulajul de la debutul sedintei precedente, de 479.000 de lei (108.000 de euro).

Actiunile Erste (EBS) au fost cele mai lichide din piata, cu operatiuni de aproape 1,4 milioane lei, si au asigirat jumatate din rulajul bursei. Cotatia acestor titluri a stagnat la 68,5 lei.

Bursele vest-europene au deschis ziua in scadere cu pana la 0,4%, corectandu-se usor dupa ce marti au atins maximul ultimelor doua luni, sustinute de asteptarile optimiste ale investitorilor ca bancile centrale sa ia masuri de stimulare a economiilor.

#evolutie BVB miercuri, #instabilitate politica BVB, #evolutie BVB revocari , #Burse de valori