Bursele reactioneaza diferit la evenimentele din Grecia

Joi, 03 Noiembrie 2011, ora 19:06
1140 citiri
Bursele reactioneaza diferit la evenimentele din Grecia

Incertitudinea situatiei Greciei in zona euro a avut un efect negativ asupra pietelor de capital din Asia, joi. Bursele din Europa, insa, au inregistrat cresteri in aceeasi zi, dupa ce Banca Centrala Europeana a redus rata dobanzii.

Atat indicele Nikkei din Tokio, cat si indicele Hang Seng din Hong Kong au inchis cu o scadere de peste 2%. Un alt indice, CAC40 din Paris a urcat cu aproximativ un procent la tranzactionarea din mijlocul zilei, indicele DAX din Frankfurt a crescut cu 1.3%, iar indicele FTSE 100 s-a mentinut pe verde, scrie CNN Money.

Pietele europene au crescut dupa ce Banca Centrala Europeana a anuntat ca va reduce rata dobanzii cu un sfert de punct procentual, miscarea reprezentand prima de acest tip din ultimii doi ani.

Cu toate acestea, cresterea a fost de scurta durata, iar pietele si-au injumatatit pierderile mai tarziu.

Nick Stamnkovic, strateg pe venituri fixe la RIA Capital Markets din Scotia, subliniaza necesitatea unei atentii sporite in ceea ce priveste soara nesigura a Greciei in zona euro.

"E extrem de riscant sa ne exprimam cu privire la evolutia pietei, chiar inainte de votul de maine din Grecia", spune specialistul, exprimandu-si scepticismul ca aceasta crestere ar putea sa se mentina.

Cresterea ar putea fi, de asemenea, o reactie la evolutia slaba a pietelor de la inceputul saptamanii.

Grecia se confrunta cu un ultimatum

Soarta Greciei ar putea fi decisa la referendumul care ar putea avea loc in decembrie. Un vot impotriva masurilor impuse saptamana trecuta ar putea insemna ca poporul elen sa paraseasca zona euro.

In cadrul summit-ului G20 de la Cannes, cancelarul german, Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au declarat ca nu vor mai da niciun ban Greciei pana la organizarea referendumului.

Cu toate acestea, pana si organizarea referendumului este nesigura. Pentru a realiza acest referendum, prim-ministrul George Papandreou ar trebui sa treaca de votul de incredere, vineri, si sa scape de alegerile anticipate.

Raspandirea crizei in Europa are un impact direct si pe Wall Street: indicii Dow Jones, Nasdaq si S&P 500 au scazut cu aproape trei procente, la tranzactionarea de joi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#burse europene Grecia, #burse Asia incertitudini Grecia, #efect Grecia burse , #Burse de valori