Bursele europene scad, dupa anuntul S&P

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 14:14
1285 citiri
Bursele europene scad, dupa anuntul S&P

Bursele europene au inregistrat scaderi, dupa doua zile de cresteri, marcate de decizia Standard & Poor's de a pune sub supraveghere 15 tari din zona euro, pentru o eventuala scadere de rating. Bursele asiatice au scazut si ele, insa indicii din SUA au crescut.

Indicele Stoxx Europe a scazut cu 0,3 procente pana la 242.08, pe bursa din Londra. Acelasi indice a crescut cu 0.8% ieri, dupa ce prim ministrul italian Mario Monti si-a prezentat propunerea pentru reducerea datoriilor tarii. Saptamana trecuta, indicele a inregistrat cea mai mare crestere din noiembrie 2008 pana acum, dupa ce bancile centrale au scazut dobanzile cheie datorita sustinerii Fed, dar si dupa ce China si-a redus dobanda pentru banci.

Indicele MSCI Asia Pacific a scazut cu 1,4 procente astazi, in timp ce indicele Standard & Poor's 500 a crescut cu 0,1%, scrie Bloomberg.

"Se poate ca sentimentul de pe pietele globale sa se fi schimbat in ultimele doua saptamani, insa varful atins a fost intotdeauna vulnerabil la vestile neasteptate care ar putea sa apara. Inca o data, traderii incearca sa adopte o cale sigura", a declarat Terry Pratt, trader la OG Markets in Melbourne.

Germania, Franta si patru alte tari din zona euro si-ar putea pierde ratingul de credit AAA, in functie de rezultatele de la summitul liderilor Uniunii Europene din 9 decembrie, potrivit unui raport prezentat de S&P, luni.

In acest context, obligatiunile franceze si germane cu maturitate la 10 ani au inregistrat scaderi puternice.

Cancelarul German Angela Merkel si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, au raspuns intr-o declaratie comuna la sfarsitul zilei de luni, spunand ca au luat "la cunostinta" miscarea S&P, in timp ce ambele tari "sunt increzatoare" ca propunerile pentru nooua uniune fiscala "vor intari coordonarea bugetului si politicilor economice si vor promova stabilitatea, competitivitatea si cresterea" zonei euro.

#burse europene scadere, #burse europene S P, #efecte burse S P , #Burse de valori