Bursele europene, pe un drum periculos. Vine ziua marii caderi?

Marti, 21 Februarie 2012, ora 07:02
3229 citiri
Bursele europene, pe un drum periculos. Vine ziua marii caderi?
Bursele europene risca o cadere

Bursele europene au crescut anul acesta in speranta ca o contagiune a datoriilor din zona poate fi evitata, insa perspectivele economice din ce in ce mai rele anunta apropierea unei mari caderi.

Indicele Euronext 100, care urmareste actiunile europene "blue chip", a crescut cu 6,5% anul acesta. Indicele benchmark al Germaniei a avansat cu 15%, piata de capital din Marea Britanie cu 6%, iar CAC40 din Franta cu aproximativ 7%, relateaza CNN.

In ciuda acestor cresteri, piata de capital europeana mai are un drum lung de parcurs pentru a-si reveni dupa pierderile de anul trecut.

Actiunile au scazut, in august, in toata Europa, pe fondul temerilor legate de un eventual colaps al sistemului bancar si de criza datoriilor, care parea ca se raspandeste din Grecia in economii mai mari, cum ar fi Italia si Spania.

Aceste ingrijorari legate de contagiune si-au pierdut din intensitate, in mare parte datorita masurilor agresive luate de Banca Centrala Europeana (BCE). Instituatia a inundat sistemul bancar european cu imprumuturi ieftine pe termen lung si a relaxat standardele colaterate, in efortul de a preveni o criza a creditarii.

Investitorii au devenit mai optimisti datorita pasilor pe care guvernele din zona euro i-au facut pentru a forma un asa numit "tratat fiscal", care are ca scop prevenirea unei viitoare crize prin impunerea unei discipline bugetare.

In plus, noile guverne de la Roma si Madrid au facut progrese in implementarea de reforme economice si fiscale. Drept urmare, costurile de imprumut pentru ambele state au scazut, pe masura ce investitorii au devenit mai interesati de obligatiunile italiene si spaniole.

"Am vazut semne ca Europa face progrese, chiar daca sunt foarte slabe, in domeniul politic si institutional, iar fiecare pas inainte a avut ca efect o crestere a performantei pietelor din toata zona", a declarat John Velis, seful pietelor de capital din cadrul Russell Europe. "Insa, din cand in cand, vor exista contralovituri.

Rezolvarea problemelor legate de Grecia ar putea ajuta piata de capital europeana. Insa este posibil ca statul elen sa mai aiba nevoie de inca un ajutor financiar pentru a evita falimentul, dupa cum a declarat Eric Lascelles, economistul sef al RBC Global Asset Management.

Acesta recunoaste ca BCE a ajutat la scaderea riscului unuei crize bancare majore, prin intermediul programului de imprumuturi pe termen lung. Actiunile ar putea sa creasca si mai mult cand BCE va oferi a doua runda de imprumuturi, luna viitoare.

Insa eficacitatea unor astfel de programe "pare sa se micsoreze in timp", dupa cum avertizeaza Lascelles. "Programul BCE a avut un succes enorm, insa acesta s-a datorat factorilor psihologici".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bursa europa, #piata capital europa, #tranzactie bursa, #indici bursieri, #cadere bursa, #crestere bursa, #scadere bursa , #Burse de valori