Bursele europene, in crestere

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 21:00
1048 citiri
Bursele europene, in crestere

Marile burse europene au inchis sedinta de luni in crestere, fara a fi afectate de decizia agentiei de evaluare financiara Standard and Poor's de a retrograda calificativele pentru noua state din zona euro.

Dupa ce au deschis sedinta de luni in scadere, toate pietele financiare de pe vechiul continent si-au revenit, astfel ca la inchidere bursa de la Paris afisa o crestere de 0,89%, cea de la Frankfurt a inchis in crestere cu 1,23%, bursa de la Londra era in crestere cu 0,37%, iar cea de la Milano inregistra un avans de 1,40%.

Aceasta relativa serenitate a investitorilor se explica atat prin faptul ca decizia Standard and Poor's era una asteptata de piete dar si prin faptul ca luni pietele financiare americane sunt inchise cu prilejul unei sarbatori nationale (Martin Luther King Day).

Standard and Poor's a retrogradat vineri, cu o treapta, ratingurile Frantei si Austriei, si cu doua trepte ratingurile Italiei si Spaniei. Analistii si investitorii sustin ca o astfel de masura era de asteptat si in consecinta nu a creat, pentru moment, turbulente putenice pe piata.

"Privind in mod retrospectiv, putem sa le consideram ca cele mai asteptate si mai evidente retrogradari din istorie", a declarat Stan Shamu, analist la IG Markets.

La primul sau test pe piata dupa ce si-a pierdut ratingul AAA, Franta nu a avut nicio problema sa stranga luni 8,59 miliarde de euro din vanzarea de obligatiuni pe termen scurt, dobanzile fiind in scadere pe fondul unei cereri puternice din partea investitorilor.

#indici burse europene, #actiuni burse europene, #rulaj actiuni Bursa , #Burse de valori