Bursele din Asia, afectate de cresterea dobanzilor obligatiunilor de stat

Miercuri, 16 Noiembrie 2011, ora 10:47
1131 citiri
Bursele din Asia, afectate de cresterea dobanzilor obligatiunilor de stat

Bursele din Asia si moneda euro au scazut miercuri din cauza temerilor privind cresterea dobanzilor obligatiunilor de stat intr-o tara cu rating triplu A, Franta, cat si temerilor legate de extinderea crizei financiare in cele mai importante tari din zona euro.

Rezolvarea crizelor politice cu care s-au confruntat Italia si Grecia in incercarea de a face fata unor masuri sevede de austeritate trebuiau sa aduca un plus de siguranta investitorilor de pe piata, tinad cont ca Mario Monti va prezenta miercuri noua componenta a guvernului Italiei, potrivit Reuters.

Indicele MSCI Asia Pacific al burselor asiatice din afara Japoniei a scazut cu 2,1%, in timp ce indicele Nikkei al bursei de la Tokyo a inchis miercuri in coborare cu 0,9%.

Moneda euro a atins minimul ultimelor cinci saptamani fata de dolar si yen, odata cu cresterea aversiunii la risc a investitorilor.

Moneda unica s-a depreciat cu 0,7% fata de dolar, la 1,3437 dolari pe euro.

Pretul aurului a scazut cu 1%, la 1.763,39 dolari pe uncie, unii jucatori incercand sa-si acopere pierderile pe active riscante lichidand o parte din pozitiile pe aur.

"Este clar ca pietele asteapta o intrerupere in circuit care sa ridice presiunile de pe dobanzile obligatiunilor tarilor de la periferia zonei euro. Daca nu va iesi niciun anunt in urmatoarele zile, suspectam ca situatia s-ar putea agrava foarte rapid", comenteaza un analist australian.

Randamentul obligatiunilor Italiei cu maturitatea la zece ani a trecut marti peste pragul critic de 7%, multi economisti considerand ca datoria tarii devine nesustenabila la astfel de dobanzi, in timp ce randamentul obligatiunilor Spaniei a crescut cu 6,3%.

Presiunile asupra obligatiunilor de stat au inceput in ultimele zile sa afecteze notabil si Franta. Diferenta dintre dobanda ceruta de investitori pentru a imprumuta Franta si randamentul obligatiunilor de stat germane pe zece ani, titlurile de referinta in zona euro, urcand luni la 190 puncte de baza, adica 1,9 puncte procentuale, cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei euro.

Bancile franceze sunt cele mai expuse la datoria de stat a Italiei, cu detineri de 416 miliarde de dolari la finele lunii iunie, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale.

Datoria de stat a Italiei se ridica la peste 1.800 miliarde de dolari, reprezentand aproximativ 120% din Produsul Intern Brut al tarii.

Dificultati de imprumut au alimentat preocuparile legate de strangere de fonduri, in general, cresterea tensiunilor de pe pietele monetare.

Nesiguranta pietelor este vizibila si in evolutia burselor asiatice unde indicele gradului de investitii a crescut cu 6 procente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#burse asiatice scadere , #Burse de valori