Ar fi bine sa ne intrebam cu totii, in calitate de investitori adevarati (adica cei care fac plasamente pe termen lung), care este pozitia noastra fata de evolutia generala a bursei, cu atat mai mult inainte de a intra in piata si mai ales in conditiile actuale cand un orizont de timp de 10 ani nu poate fi intotdeauna crescator.
Pe de alta parte auzim din ce in ce mai multe estimari, cat mai jucause si chiar nastrusnice, din care rezulta ca anul bursier international 2009 se va incheia in final pe crestere si aceasta fara a tine cont de faptul ca recesiunea globala actuala are deocamdata o vechime medie doar de cca. trei trimestre, adica de 9 luni.
Analiza graficului secular al indicelui Nasdaq
In aceasta presupusa dilema, pot spune ca am fost curios cand un bun coleg mi-a trimis graficul alaturat. Acesta reprezinta evolutia ciclica a pietelor bull si bear din ultimii 105 ani (1900-2005) avand la baza evolutia bursei americane din aceasta perioada, in speta a indicelui Nasdaq. As adauga ca acest indice NASDAQ apartine pietei cu acelasi nume unde se tranzactioneaza electronic cca. 3200 actiuni, cu cel mai mare volum zilnic (cota de piata este de cca. 15%).
Poate ca unii investitori, cei care sunt deja obisnuiti cu functionarea pietelor straine, vor fi pe undeva surprinsi prin faptul ca vom folosi indicele Nasdaq in cadrul analizelor pietelor de capital seculare, insa in lumea analistilor acest indice este la fel de bine cunoscut ca toti ceilalti indici americani de baza si care de multe ori este mult mai important decat indicele Dow sau S&P 500.
Pentru a constata unde ne aflam ca pozitie in cadrul evolutiei istorice a bursei americane (una dintre cele mai vechi dar si cea mai reprezentativa) ne vom uita pe grafic si vom observa ca pentru ultimii 100 ani periodicitatea/ciclicitatea medie este de 15 ani pentru o piata in crestere si de 18 ani pentru o piata in scadere.
In acelasi timp vom constata ca varful miscarii seculare a indicelui NASDAQ a fost atins odata cu maximul istoric de 5.132,52 puncte in data de 10 martie 2000. Pentru analistii bursieri acest punct a constituit si granita dintre doua mari supercicluri seculare, unul bullish incheiat in 2000 si urmatorul, adica cel actual, estimat deja ca o piata bearish.
Totodata constatam ca piata BEAR actuala are deja 8 ani vechime si putem estima ca se poate incheia efectiv in anul 2018, conform statisticii evolutiei graficului.
Interesant este ca, in cadrul superciclurilor bull/bear marcate pe grafic, exista incluse in ele cicluri de cate 4-5 ani, iar existenta acestora marcheaza maturitatea evolutiei superciclurilor din care fac parte. In cazul nostru primul ciclu al perioadei actuale a avut un minim in octombrie 2002 cand indicele Nasdaq a atins un prag de suport la 1.139,9 puncte, inregistrand o depreciere de 78%.
Perioada urmatoare pare sa se incheie dupa 7 - 8 ani, ceea ce inseamna ca al doilea minim poate fi considerat cel mai aproape in semestrul I al anului curent. In prezent indicele Nasdaq se tranzactioneaza la un curs echivalent valorii de 1.600 puncte dupa ce in luna octombrie 2008 a atins un nou maxim local la 2.810 puncte, iar dupa numai 1 luna a fost testat la 17 noiembrie 2008 un alt minim local de 1.384 puncte realizand astfel o scadere de 50%.
In acest interval scurt, destul de agitat, unele sectoare economice s-au putut misca mult mai sus decat celelalte, iar acest fapt a devenit ceva caracteristic pentru o piata bear.
Si totusi vizualizand mai bine graficul putem presupune ca aceasta imagine a evolutiei seculare a indicelui american Nasdaq nu este o copie reala a evolutiei economiei din SUA sau a economiei lumii putand astfel sa tragem concluzia ca piata anticipeaza miscarile economiei fara a le copia identic, existand intotdeauna un decalaj real.
In acest caz si avand in vedere evolutia ciclica a graficului prezentat mai sus am putea presupune ca investitiile pe termen lung (ex. 10 ani) nu pot fi intotdeauna profitabile, iar acestea trebuiesc privita si foarte bine fundamentate in contextul general, mai ales in ceea ce priveste alegerea momentului intrarii in piata si stabilirea orizontului de timp convenabil pentru iesirea cat mai profitabila din piata.
Alti factori care ne pot indica evolutia ciclica seculara a pietelor de capital
Este adevarat ca exista si alti factori care sprijina ideea ca pietele de capital urmaresc miscarile ciclice din economie anticipand schimbarile critice ale acesteia, iar evolutia este una sideway indiferent de orizontul de timp ales.
Un exemplu in acest caz il constituie corelarea evolutiei intensificarii eruptiilor solare cu momentele de recesiune economica. Ciclicitatea acestora este de 10-11 ani, iar ultimul varf al intensificarii eruptiei solare a fost in anul 1957-1958; 1969-1970; 1980; 1990-1991; 2000-2001.
In perioadele de slaba activitate a eruptiilor solare avem de a face cu stabilitate si crestere economica.
In acest caz putem presupune ca urmatorul varf al eruptiei solare poate fi cel mai aproape de anul 2010. De asemenea mai constatam ca multe din perioadele enumerate se potrivesc cu unele razboaie : 1917 - primul razboi mondial; 1939 - al doilea razboi mondial; 1968-1969 Vietnam, 1979 - Iran; 1990-1991 - Golf; 1999 - 2000 Kosovo. Voi lasa intentionat cateva puncte la final, pe care fiecare le va interpreta asa cum va dori (sa fie …. sa nu fie).
Scurta statistica a recesiunilor economice din SUA
Tot statistic vom mai nota ca incepand cu anul 1945 media expansiunii ciclice este de 5 ani, iar cea incepand cu anul 1854 este de 4 ani. Cea mai mare medie a fost de 8,5 ani si a cuprins perioada 1961 - 1969. Din datele statistice este evident ca perioada actuala este o perioada de recesiune destul de dura si ea poate fi comparabila virtual/teoretic mai mult cu cea mai apropiata perioada, adica cu cea din 2000 - 2003.
Concluzia este ca tehnica de investitie BUY and HOLD nu se mai poate aplica clasic (adica cumpar oricand si la orice actiune ca tot vor creste in 10 ani cat este orizontul de investitie ales, de ex. 10 ani) si strategia investitorilor seriosi trebuie adaptata acestor vremuri sau perioadei respective avand in vedere o evolutie ciclica pe o perioada mai mare de timp ori devenim mult mai flexibili profitand de diversele oportunitati oferite si de alte tipuri de piete de capital.