Ultima sedinta din 2012: BVB in scadere. Vezi cum au rectionat bursele europene

Vineri, 28 Decembrie 2012, ora 13:55
1481 citiri
Ultima sedinta din 2012: BVB in scadere. Vezi cum au rectionat bursele europene

Bursa de la Bucuresti a deschis in scadere cu 0,3% ultima sedinta de tranzactionare din acest an, intr-o piata apatica si unde au fost realizate tranzactii cu actiuni emise de 23 din cele 79 de companii listate pe primele trei categorii si la sectiunea titlurilor internationale.

Scaderea usoara a pietei vine dupa ce joi, bursa a urcat cu aproape 2%, potrivit Mediafax.

La ora 10:15, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 0,34%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, se plasa cu 0,23% sub nivelul de joi. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a debutat in stagnare, iar indicele BET-NG, al titlurilor companiilor din sectorul energetic, a scazut cu 0,35%.

In acelasi timp, indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, a fluctut nesemnificativ in jurul nivelului de joi.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 394.000 de lei (89.000 de euro), valoare cu 12% sub rulajul de la debutul sedintei precedente, de 449.000 lei (101.000 de euro).

Actiunile Fondului Proprietatea (FP) au revenit pe prima pozitie in topul rulajelor, cu operatiuni de 234.000 de lei, si au asigurat aproape 60% din lichiditatea pietei. Cea mai recenta tranzactie cu aceste titluri a fost realizata la 0,5485 lei, pret similar ultimei cotatii de joi.

Actiunile OMV Petrom (SNP) si titlurile Bancii Transilvania (TLV) au scazut cu 0,62% si, respectiv, cu 1,02%, dupa ce joi au avansat cu 3,29% si, respectiv, cu 4,07%. Corectia usoara a actiunilor OMV Petrom a venit in cadrul unor tranzactii de 15.000 de lei, iar titlurile Bancii Transilvania au consemnat un rulaj de aproape 11.000 de lei.

Actiunile europene deschid indecis

Actiunile europene au deschis indecis sedinta de tranzactionare de vineri, investitorii asteptand evolutia negocierilor din Congresul SUA pentru evitarea unei crize fiscale, potrivit Bloomberg.

Indicele Stoxx Europe 600 a avansat cu 0,1%.

"Odata cu revenirea presedintelui Barack Obama din vacanta, pentru negocieri de ultim moment, exista tot mai mult optimism ca se poate ajunge la o intelegere inaintea termenului limita", a afirmat Stan Shamu, analist la compania IG Markets.

Stoxx 600 se indreapta spre un avans de 15% in acest an, in contextul sustinerii primite de pietele financiare din partea Bancii Centrale Europene si Rezervi Federale a SUA. Vineri este ultima zi de tranzactii din acest an pentru pietele de capital din Germania, Elvetia, Italia, Danemarca, Finlanda, Norvegia, Suedia si Austria.

Obama i-a convocat pe liderii din Congres la Casa Alba pentru o intalnire cu trei zile inaintea termenului limita la care vor intra in vigoare majorari de taxe si reduceri de cheltuieli cu impact de circa 600 de miliarde de dolari. Investitorii se tem ca timpul ar putea fi, insa, prea scurt pentru a se ajunge la un acord.

Pe marile burse din Europa, indicele FTSE 100 (Londra) a avansat cu 0,2%, DAX (Frankfurt) a stagnat, iar CAC 40 (Paris) a urcat cu 0,14%.

#actiuni bvb, #Bursa evolutie actiuni, #Bursa actiuni europene, #BVB rulaj actiuni , #Actiuni