Sefii SIF-urilor spun ca propunerea legata de pragul de detinere este o imixtiune a politicului

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 14:05
1213 citiri
Sefii SIF-urilor spun ca propunerea legata de pragul de detinere este o imixtiune a politicului

Propunerea initiata de mai multi parlamentari cu privire la eliminarea pragului la SIF-uri este un gest deplasat, fiind inca o imixtiune a politicului in viata unor companii private, au declarat, pentru NewsIn, mai multi presedinti ai societatilor de investitii financiare (SIF).

"Insasi faptul ca se amesteca Parlamentul in treburile unor societati private mi se pare deplasat.

Si atunci cand a aparut ordonanta 41 din 2005 a fost o masura deplasata, purtata de niste interese", a spus, pentru NewsIn, Pavel Petre Szel, presedintele SIF Muntenia.

Propunerea care vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF) a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice.

"Pana una alta Parlamentul este suveran si poate sa inventeze orice, dar, daca mergi in spiritul constitutiei si nu in litera ei, Parlamentul ar putea scoate oricand un individ din casa pe care a cumparat-o", completeaza ironic Szel.

In acelasi timp, seful SIF Transilvania, Mihai Fercala, considera ca propunerea Parlamentului este salutara, dar ea trebuie sa vizeze anularea ordonantei 41, deoarece modificarea legii 297 nu este o solutie, cat timp nu se indreapta abuzul facut de Guvern in 2005, cand executivul a stabilit arbitrar un prag de detinere la SIF-uri, companii private care trebuie conduse doar de vointa actionarilor.

"Vom continua procesele pentru a demonstra neconstitutionalitatea acestui prag de detinere, introdus in mod abuziv de Guvern", adauga Fercala.

Pragul de detinere la SIF-uri a ajuns la Curtea Constitutionala, dupa ce firma Comrimet a contestat in instanta constitutionalitatea acestui prag, ca urmare a suspendarii drepturilor de vot in cadrul unei adunari generale a SIF Oltenia.

Parlamentarii au explicat in textul propunerii legislative ca pragul de 1% la SIF-uri prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor, facand imposibila exercitarea dreptului de a completa ordinea de zi in cadrul AGA, de a convoca AGA, de a cere instantei desemnarea unor experti in scopul analizarii operatiunilor din gestiunea societatii sau dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulativ.

"Astfel, cum se poate observa din cele de mai sus, cele mai importante drepturi corporative pot fi exercitate doar de actionarii care detin minim 5%, respectiv 10% din capitalul social, limita de detinere de 1% facand imposibila participarea reala a actionarilor la viata corporativa a societatii", potrivit propunerii legislative.

In schimb, Liviu Doros, vicepresedintele SIF Moldova sustine aceasta initiativa legislativa, spunand ca "sunt un om de piata si gasesc favorabila o astfel de decizie".

Pe de alta parte, Tudor Ciurezu, vicepresedintele SIF Oltenia crede ca, in conditiile in care SIF-urile sunt societati private, "este o imixtiune ca forul legislativ sa hotarasca pentru o societate privata, fiindca in acelasi fel ar putea sa se duca de maine sa-i dicteze unui anumit SRL ce sa faca".

El explica ca in orice legislatie europeana exista o diferenta intre societatile comerciale si SIF-uri, intrucat aceste tipuri de societati pot fi supuse unor restrictii.

Pozitia sefului de la SIF Oltenia este similara cu a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), care respinge pragurile de detinere pentru emitenti, dar considera in acelasi timp ca atat timp cat societatile de tipul SIF nu sunt reglementate prin directive europene pot avea un regim special.

"In mod normal, nicio entitate ale carei actiuni sunt tranzactionate pe piata de capital nu trebuie sa fie supusa unor restrictii si unor praguri de detinere, dar in ceea ce priveste SIF-urile, care au un pronuntat caracter rational si sunt incadrate in categoria alte organisme de plasament colectiv (AOPC), pe plan national, pot fi adoptate reguli proprii, care sa nu fie in acord cu directivele UE, pentru ca, practic, pentru AOPC-uri, deocamdata, nu exista prevederi europene", declara recent, pentru NewsIn, Gabriela Anghelache, presedintele CNVM.

"Daca se aproba aceasta propunere legislativa, SIF-urile se vor conforma.

Tot timpul SIF-urile s-au condus dupa legi bine definite, deci o sa le respecte in continuare", conchide Ciurezu. Presedintele SIF Banat-Crisana (SIF1), Ioan Cuzman, nu a putut fi contactat pana in momentul redactarii articolului. 

#societati, # companii, # capital, # actiuni , #Actiuni