Sectorul SIF de la Bursa castiga aproape 14%

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 11:48
1255 citiri
Sectorul SIF de la Bursa castiga aproape 14%

Indicele BET-FI crestea cu 13,6%, imediat dupa reluarea tranzactiilor cu actiunile SIF, in contextul in care Bursa a suspendat pentru jumatate de ora transferurile, ca urmare a unei propuneri legislative cu privire la eliminarea pragului de detinere de 1%, relateaza NewsIn.

Toate actiunile SIF au ajuns aproape de limita maxima de variatie, de 15%.

O propunere legislativa initiata de mai multi parlamentari cu privire la eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social a dus la suspendarea actiunilor SIF de la Bursa pentru jumatate de ora, pentru mai multa transparenta, a spus pentru NewsIn Anca Dumitru, directorul general al Bursei.

"Avand in vedere ca am intrat in posesia acestei informatii am considerat ca este necesar sa o transmitem catre toti investitorii.

Parlamentul ne-a informat ca exista o propunere legislativa pentru modificarea legii 297.

Astfel, am facut un exercitiu de transparenta", spune Anca Dumitru.

Propunerea a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice si vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

Parlamentarii explica ca pragul de 1% prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor, facand imposibila exercitarea dreptului de a completa ordinea de zi in cadrul AGA, de a convoca AGA, de a cere instantei desemnarea unor experti in scopul analizarii operatiunilor din gestiunea societatii sau dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulativ.

"Astfel, cum se poate observa din cele de mai sus, cele mai importante drepturi corporative pot fi exercitate doar de actionarii care detin minim 5%, respectiv 10% din capitalul social, limita de detinere de 1% facand imposibila participarea reala a actionarilor la viata corporativa a societatii", potrivit propunerii legislative. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiuni, #capital, #societate, #tranzactii , #Actiuni