Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rosneft a platit 7,6 miliarde dolari pentru actiunile sale detinut de Yukos

Rosneft a platit 7,6 miliarde dolari pentru actiunile sale detinut de Yukos

A doua companie petroliera a Rusiei, Rosneft, a rascumparat participatia de 9,44% detinuta de fostul gigant petrolier rus Yukos pentru suma de 198,1 miliarde ruble (7,6 miliarde dolari) cu ocazia licitatiei de lichidare de la Moscova, relateaza AFP.

Pe langa actiunile Rosneft, in acest lot mai exista 12 titluri obligatare apartinand societatii rusesti de hidrocarburi Iugansneftegaz, cu o valoare nominala de 3,558 miliarde ruble (136 milioane dolari).

Pretul de pornire al acestui lot a fost de 195,5 miliarde ruble (5,6 miliarde euro). Analistii estimau ca acest lot valora undeva intre 7,5 si 10 miliarde dolari.

Gigantul public Rosneft si grupul petrolier ruso-britanic TNK-BP au fost singurii candidati prezenti la aceasta licitatie, unde sunt scoase la vanzare ultimele active detinute de grupul falimentar Yukos, intrat in lichidare judiciara in luna august 2006.

Rosneft si-a asigurat un imprumut de 22 miliarde dolari de la opt banci occidentale pentru a achizitiona active ale companiei petroliere falimentare Yukos, al carei fondator, Mikhail Hodorkovsky este inchis intr-o inchisoare din Siberia, unde ispaseste o pedeapsa de opt ani.

Rosneft este unul dintre cei mai mari creditori ai grupului Yukos si o mare parte din suma obtinuta in urma acestei licitatii va fi returnata grupului petrolier de stat, ca plata a unui imprumut de noua miliarde de dolari acordat de Rosneft.

Rosneft a achizitionat cel mai important activ al Yukos, grupul petrolier Yugansk ca urmare a unei licitatii controversate din anul 2004. In acea perioada, acest grup producea peste un milion de barili de petrol pe zi, fata de cantitatea produsa de toate diviziile petroliere ale Rosneft, de 430.000 barili pe zi.

Rosneft ar putea participa si la licitatia altor active ale Yukos, aici fiind incluse si cinci rafinarii de mari dimensiuni, ale caror productie se ridica la peste 400.000 barili pe zi.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 901 ori