Proteste impotriva supermarketurilor Kaufland si Lidl

Miercuri, 24 Ianuarie 2007, ora 07:38
1603 citiri
Proteste impotriva supermarketurilor Kaufland si Lidl

Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (Sindicatul Unit al Serviciilor) din Germania si Sindicatele Libere din Comert, din Romania, vor organiza, pe 24 ianuarie, o actiune de protest impotriva banilor internationali acordati pentru expansiunea lanturilor de magazine Kaufland si Lidl, se arata intr-un comunicat al celor doua sindicate.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a aprobat in data de 23 ianuarie 2007 un credit de 100 milioane de euro pentru grupul de firme Schwarz, pentru expansiunea retelei de magazine Kaufland, parte a concernului, in Romania.

'Aceasta decizie trebuie dezaprobata, deoarece dezvoltarea sustinuta a lanturilor de magazine cu produse ieftine prin intermediul banilor internationali va avea un efect negativ asupra relatiilor de munca din comertul romanesc si din firmele furnizoare ale acestuia', se spune in comunicat.

Datorita experientelor negative avute pana acum cu lanturile comerciale Kaufland si Lidl, care apartin intreprinzatorului Dieter Schwarz, atat Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft (Sindicatul Unit al Serviciilor) (ver.di) din Germania, cat si reteaua CEE Bankwatch Network au solicitat, inainte de luarea deciziei, neacordarea acestui credit.

In aceste conditii, pe 24 ianuarie 2007 o delegatie ver.di va intreprinde, impreuna cu mai multe organizatii non-guvernamentale (ONG-uri) o actiune de protest in fata sediului central al BERD din Londra.

In aceeasi zi, intre orele 10-12, Federatia Sindicatelor Libere din Comert - Romania organizeaza o actiune de pichetare in fata magazinului Kaufland din Bucuresti, sos.Colentina nr 6. La sfarsitul actiunii de pichetare va avea loc o conferinta de presa, la ora 12,30, la sediul CNSLR-Fratia. La aceste actiuni va participa si liderul Campaniei Lidl din sindicatul ver.di.

Sindicalistii semnaleaza ca, atat in Germania, cat si in alte tari din Europa, au fost semnalate si probate nenumarate incalcari ale legislatiei muncii din tarile unde activeaza, cat si a standardelor OIM (Organizatia Internationala a Muncii) din partea Kaufland si Lidl.

Printre reprosurile aduce concernului Schwarz se numara adversitatea fata de sindicate si impiedicarea libertatii de asociere, in egala masura cu numarul de personal subdimensionat, hartuirea prin munca si sicanarea prin controale a angajatilor. De asemenea, permanentele incalcari ale normelor de protectie a muncii si a sanatatii, cat si comportamentul discriminatoriu fata de angajatii de la Kaufland si Lidl contravin net principiilor formulate de BERD si de OIM.

In plus, o expansiune neingradita spre Europa de Est si de Sud-est a acestor lanturi de magazine va conduce la o distorsionare a competitivitatii in defavoarea comerciantilor mici si mijlocii si va impune o presiune extrema prin preturi asupra furnizorilor locali.

'Comportamentul concernului Schwarz nu are nimic in comun cu conditiile de munca si relatiile comerciale corecte, dar, cu toate acestea, este sprijinit de institutii financiare precum IFC (International Finance Corporation), care apartine de Banca Mondiala, si de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare din 2004 incoace, cu credite ce se ridica la aproape 400 milioane de euro', se mai precizeaza in comunicat.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)