OMV, suspectat ca a vandul ilegal participatia la MOL

Vineri, 03 Aprilie 2009, ora 11:28
1766 citiri
OMV, suspectat ca a vandul ilegal participatia la MOL

Autoritatea de supraveghere a pietelor financiare din Ungaria, PSZAF, va analiza vanzarea de catre grupul austriac OMV a participatiei detinute in cadrul companiei ungare MOL, catre firma ruseasca Surgutneftegaz, relateaza Reuters.

PSZAF a demarat ancheta la cererea MOL, a declarat Istvan Binder, purtator de cuvant PSZAF. Binder a spus ca autoritatea va incerca sa afle daca afacerea a incalcat legislatia pietei de capital din Ungaria. Acesta a refuzat sa estimeze cand se va incheia investigatia.

Compania petroliera Surgutneftegaz a declarat luni ca va cumpara 21% din MOL, de la OMV, pentru 1,4 miliarde euro, aproape dublu fata de pretul de tranzactionare a actiunilor MOL pe bursa din Budapesta de vinerea trecuta.

Presedintele MOL, Zsolt Hernadi, a spus ca Surgutneftegaz ar putea prelua controlul grupului MOL numai in mod teoretic, din cauza ca limita de 10% din drepturile de vot, inscrisa in Articolele de Asociere, ar reprezenta un obstacol.

Hernadi a declarat miercuri in fata Comitetului pentru Afaceri Externe ca MOL nu are nicio legatura cu grupul rus si a catalogat mai multe aspecte ale unui presupus acord drept "ciudate". Unul dintre acestea ar fi faptul ca tranzactia nu a fost precedata de discutii diplomatice intre Rusia si Ungaria, necesare in cadrul unui acord de asemenea proportii.

"Nu putem considera Surgutneftgaz un investitor strategic", a declarat Hernadi miercuri, adaugand ca aceasta ar fi o "achizitie ce nu a fost ceruta" din partea companiei.

In Ungaria, atat guvernul, cat si opozitia au anuntat ca sustin independenta MOL si au promis ca vor face tot ce pot pentru a impiedica o preluare a grupului de catre Surgutneftegaz.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#actiuni, #capital, #mol, #omv, #participatie, #ungaria, #vanzare , #Actiuni