Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Kroes vrea o legislatie antitrust bazata pe experienta europeana

Kroes vrea o legislatie antitrust bazata pe experienta europeana

Uniunea Europeana trebuie sa stabileasca o modalitate, prin care victimele cartelurilor sa ii dea in judecata, bazata pe experienta si principiile europene, ci nu pe cele din Statele Unite, a declarat joi comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes, relateaza Reuters.

"Vreau ca viitorul cartelurilor sa nu fie deloc unul luminos. Din acest motiv doresc inasprirea metodelor de lupta impotriva acestora", a declarat Kroes intr-un discurs pregatit pentru Asociatia Internationala a Barourilor.

Europa s-a bazat in mare parte pe initiativele Comisiei Europene si ale agentiilor nationale. Problemele legate de costurile proceselor, de consisteta deciziilor si dificultatea procedurilor in diferite jurisdictii, precum si greutatea realizarii unor actiuni concertate in acest sens de catre parti private au facut ca acest tip de initiative sa fie rare in Europa.

Kroes a declarat ca in ciuda faptului ca europenii trebuie sa invete din experienta vecinilor, solutiile alese trebuie sa fie de tip european. "Aceasta initiativa nu inseamna o importare a unui sistem din jurisdictii non-europene. Anumite prevederi ale sistemului american de actiune legala privata impotriva cartelurilor pur si simplu nu sunt compatibile cu traditia europeana", a declarat Kroes. Statele Unite ale Americii au o mare traditie de actiuni private in justitie impotriva cartelurilor.

Comisarul pentru concurenta a sustinut initiativele private, domeniu in care mai are inca multe de indeplinit. Responsabilul european a precizat ca nu exista nici o scuza pentru lipsa de actiune, pentru ca multe persoane afectate de carteluri sunt necompensate, iar aceste carteluri genereaza pierdei mai pentru industrie. Kroes a dat, luna trecuta, o amenda record, de aproape un miliard de euro, unui cartel al producatorilor de scari rulante si lifturi.

Cele 27 de state membre ale UE beneficiaza de anumite reglementari procedurale, insa Kroes nu a militat pentru o sincronizare totala. Kroes a precizat ca nu doreste sa impuna un model european unificat pentru acordarea de despagubiri persoanelor afectate de carteluri.

Kroes a precizat ca UE va redacta un document de politica europeana in acest sens pana la sfarsitul acestui an, dupa ce Comisia Europeana a publicat, in 2006, un document de consultare.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 776 ori