Indicele Footsie 100 al bursei londoneze a urcat pana la un maxim istoric

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 16:06
1456 citiri
Indicele Footsie 100 al bursei londoneze a urcat pana la un maxim istoric

Indicele principal Footsie 100 al pietei londoneze de capital a urcat pana la un nivel maxim istoric, dupa ce guvernele mai multor tari au actionat decisiv, incercand sa opreasca continuarea colapsurilor bancare si o criza economica accentuata, potrivit editiei online a Daily Telegraph. In Marea Britanie, Autoritatea pentru Servicii Financiare - Financial Services Authority (FSA) - a interzis vanzarea in lipsa ('short-selling') a actiunilor bancare, masura ce a determinat o crestere a indicelui actiunilor-vedeta, deoarece traderii s-au ingramadit sa cumpere titluri bancare.


Vanzarea in lipsa (short selling) reprezinta vanzarea de actiuni imprumutate de investitori de la brokeri, pentru a fi cumparate ulterior, la un pret mai mic.


La cateva minute dupa deschiderea London Stock Exchange (LSE), actiunile celor mai mari banci britanice au urcat semnificativ. Astfel, titlurile Barclays s-au scumpit cu 34%, cele ale Royal Bank of Scotland (RBS), cu 48%, iar cele ale Bradford & Bingley, cu 60%.


Pana la jumatatea primei parti a sedintei de tranzactionare, indicele Footsie 100 a urcat cu 387 puncte, la 5267,2 puncte, ceea ce marcheaza un avans cu aproape 8%, la un nivel maxim istoric, potrivit Bloomberg, citat de Daily Telegraph.


Pe pietele internationale, actiunile companiilor s-au scumpit, sustinute de planul guvernului american de a crea un fond, denumit "banca rea" ('bad bank'), care sa adune creditele neperformante de pe segmentul ipotecar cu grad mare de risc ce au subrezit capacitatea de finantare a bancilor si a paralizat sistemul financiar.


Interventiile guvernamentale din China si Rusia au determinat cresteri si pe aceste piete.