Franklin Templeton: Controlul statului nu e o problema, cat timp portofoliul FP poate creste

Marti, 28 Iulie 2009, ora 12:01
1337 citiri
Franklin Templeton: Controlul statului nu e o problema, cat timp portofoliul FP poate creste

Controlul statului asupra Fondului Proprietatea nu constituie o problema, atat timp cat valoarea portofoliului poate sa creasca, a declarat, marti, presedintele executiv al Franklin Templeton, Mark Mobius, investitor pe pietele emergente, potrivit NewsIn.

"Multe companii sunt controlate de stat. In China, de exemplu, controlul statului este foarte raspandit, insa actiunile respective si-au crescut valoarea. Nu este o problema ca statul detine actiuni, atat timp cat valoarea acestora poate sa creasca", a raspuns Mobius, intrebat daca ar considera necesara o diminuare a controlului statului asupra Fondului Proprietatea.

Intrebat de planurile Franklin Templeton in cazul in care va prelua administrarea Fondului Proprietatea, Mobius a explicat ca analizeaza toate posibilitatile de crestere a portofoliului, in limitele impuse de guvern.

"Vor exista multe provocari, in primul rand evaluarea diferitelor investitii ale FP. Sunt multe companii in portofoliu care nu sunt listate. Le vom analiza si vom incerca sa aducem cat mai multe pe piata bursiera. In plus, in contract este prevazut angajamentul de listare a FP pe piata externa", a spus Mark Mobius.

Luni, adunarea generala extraordinara a actionarilor Fondului Proprietatea a fost amanata deoarece reprezentantii Ministerului Finantelor, actionarul majoritar, nu s-au prezentat la intalnire, astfel ca nu s-a intrunit cvorumul.

Actionarii Fondului Proprietatea aveau de luat mai multe decizii in adunarea de luni, cea mai importanta fiind legata de aprobarea ofertei finale depuse de Franklin Templeton, care include comisioanele de administrare ce vor fi platite de Fondul Proprietatea.

Ordinea de zi a AGA cuprinde si aprobarea termenilor si conditiilor contractului ce ar urma sa fie incheiat cu administratorul, pe baza documentatiei transmise catre Fondul Proprietatea de Comisia de selectie.

Presedintele consiliului de supraveghere al Fondului Proprietatea, Mircea Ursache, sustine ca reprezentantii Finantelor nu aveau cum sa se prezinte la intalnire din moment ce nu au primit mandat in acest sens, pentru care este nevoie de parcurgerea mai multor etape.

 

Franklin Templeton are investitii directe in Romania de 15 milioane dolari 

"Suntem prezenti pe piata din Romania de aproximativ 12 ani, dar investitiile directe nu sunt foarte mari.

Avem aproximativ 15 milioane dolari, insa avem si investitii indirecte prin companiile din Europa de Est care au activitate in Romania.

Un exemplu este OMV", a spus Mobius. Mobius a explicat ca, in Romania, s-a uitat in special la doua tipuri de actiuni: ale companiilor producatoare de marfuri si ale celor axate pe bunuri si servicii de consum.

El a adaugat ca o oportunitate de investitii ar fi sustinerea companiilor mici, deja listate, pentru a-si extinde afacerile.

"Presupun ca ar fi o oportunitate tipul de investitie type deal prin care ajutam sa se extinda companii deja listate, dar cu un portofoliu redus", a mentionat directorul executiv al Franklin Templeton.

Presedintele Franklin Templeton a mai spus ca urmareste extinderea afacerilor din Romania si ca, pe masura ce vor deveni mai vizibili, isi vor suplimenta si numarul de angajati, pana la 20-30 de oameni.

 

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#actiuni, #companii, #fp, #investitii, #servicii , #Actiuni