Agentia NewsIn: Piata bursiera europeana afectata de atacul asupra platformei romanesti

Marti, 22 August 2006, ora 15:51
1074 citiri

Piata bursiera europeana a inregistrat scaderi dupa ce o platforma petroliera romaneasca a fost atacata de un elicopter iranian, companiile Axa SA si Roche Holding AG inregistrand scaderi ale valorii actiunilor, conform Bloomberg."Problema iraniana afecteaza pietele bursiere", a declarat administratorul de capital al Venture Finanzas SA din Madrid, Franciso Salvador. "Climatul geopolitic a fost destul de relaxat in cursul ultimelor sesiuni si aceasta veste reprezinta o tensionare a situatiei".

Indeicele Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 0,3 procente, atingand la Londra valoarea de 329,78, aceasta scadere fiind precedata de o majorare de 0,5 %. Indicele Euro Stoxx 50, cel ce acopera activitatea celor 12 natiuni care au folosesc moneda euro, a suferit o scadere de 0,5 %.

Actiunile Axa au pierdut 1,7% atingand valoarea de 28,19 euro, iar cele ale companiei Roche, cel mai mare producator mondial de medicamente pentru cancer si teste de diagnosticare, au pierdut 2,8 franci elvetieni (1,3%), pana la valoarea de 219,7.

Platforma petroliera Orizont, sub pavilion romanesc, a fost atacata marti dimineata la ora 9.00 de vapoare militare iraniene, iar dupa o ora militarii iranieni au urcat la bordul navei intrerupand legaturile de comunicatie si luand ostatici pe toti cei 27 de muncitori, dintre care 20 romani si sapte indieni.

Platforma Orizont apartine companiei Grup Servicii Petroliere (GSP), care se judeca in Iran cu societatile Petroiran si Oriental Oil Kish pentru a-si recupera platforma maritima de foraj Orizont, blocata de cele doua companii iraniene de la sfarsitul lunii aprilie.

Agentia NewsIn