Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondul Proprietatea: Tranzactie cu actiuni de 23 milioane de euro

Fondul Proprietatea: Tranzactie cu actiuni de 23 milioane de euro


Un pachet de actiuni reprezentand 1,15% din titlurile Fondului Proprietatea (FP) a fost transferat la bursa printr-un deal in valoare de 99,3 milioane lei (22,7 milioane euro), la un pret de 0,625 lei/actiune, care nu a mai fost atins in ultimii doi ani.

Titlurile au fost transferate cu putin inainte de inchiderea pietei principale, iar pretul de 0,625 lei/actiune este cu 4,08% mai mare decat nivelul de marti, cand actiunile Fondului Proprietatea au reusit sa inchida peste pragul psihologic de 0,6 lei pentru prima data in ultimele 12 luni.

Pretul la care a fost operat deal-ul este cu 3,77% sub nivelul de la inchiderea primei sedinte a actiunilor Fondului Proprietatea la bursa, din 25 ianuarie 2011, de 0,6495 lei. Pretul maxim istoric atins de aceste titluri la Bursa a fost inregistrat in ziua listarii, cand unele transferuri au fost realizate la 0,675 lei/actiune.

La momentul realizarii deal-ului, pe piata principala titlurile FP erau in crestere cu 2,91%, la 0,618 lei, si consemnau un rulaj de 16,5 milioane lei.

Investitorii au vizat actiunile FP inca de la deschiderea sedintei, dupa ce aceste titluri au incheiat ziua de marti peste pragul pshilogic de 0,6 lei pentru prima data in ultimele 12 luni.

Actiunile Fondului au atins punctul maxim de crestere in primele zece minute de tranzactionare, cand pretul a avansat cu 3,58%, la 0,622 lei/titlu. Acest pret a mai fost atins cel mai recent pe 10 februarie 2011.

Ulterior, cresterea s-a temperat, iar la inchiderea pietei principale, actiunile erau cotate la 0,62 lei, pret cu 3,25% peste nivelul de marti. Un pret mai mare de inchidere decat cel de miercuri a fost in data de 9 februarie 2011, cand actiunile erau tranzactionate la 0,627 lei.

Operatiunile de pe piata principala au cumulat 18,8 milioane lei.

FP este o societate de investitii de tip inchis creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura.

Fondul american de hedging Elliott Associates, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, detine aproximativ 17% din actiuni. Al doilea actionar institutional al FP este compania de administrare a investitiilor City of London, care are 9,69% din actiunile Fondului.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 2069 ori