Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Electrica nu va putea cumpara actiuni la alte companii pana la modificarea legislatiei privind privatizarile

Electrica nu va putea cumpara actiuni la alte companii pana la modificarea legislatiei privind privatizarile


Electrica nu va putea achizitiona actiuni la alte companii, pana ce nu va fi modificata o Ordonanta de Urgenta din 1997 cu privire la privatizarea societatilor, potrivit prospectului de listare la bursa a companiei.

'Conform OUG nr. 88/1997 cu privire la privatizarea societatilor, o entitate la care Statul ori o autoritate a administratiei publice locale detine mai mult de 33% din totalul actiunilor cu drept de vot in AGA nu poate fi cumparator al actiunilor in alte societati. Desi formularea din lege nu este clara, se poate interpreta ca restrictia se aplica pentru cumpararea de actiuni nu numai in cadrul unui proces de privatizare, ci si in afara acestuia', se arata in document.

Electrica nu va putea cumpara actiuni la alte societati

Astfel ca, pana la modificarea legislatiei, Electrica nu va putea cumpara actiuni la alte societati.

'Prin urmare, restrictia ar putea fi valabila pentru Electrica S.A. ulterior inchiderii cu succes a Ofertei, deoarece Statul va detine 48,8% din capitalul social al Electrica (sau 49,9% in cazul in care actiunile de stabilizare din Contractul de Intermediere sunt exercitate complet). Prin urmare, continuarea aplicarii prevederilor OUG nr. 88/1997 ar putea constitui o piedica in strategia generala de dezvoltare a Grupului prin achizitia de actiuni in alte entitati', mai precizeaza prospectul.

'In cazul in care legea care interzice cumpararea de actiuni de catre Electrica nu se modifica, acest lucru va limita strategia Grupului', au adaugat autorii documentului.

Oferta publica primara initiala de vanzare a unui numar de 177.188.744 actiuni 'Electrica' SA se va derula in perioada 16 - 25 iunie 2014, potrivit prospectului aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiara /ASF/.

Limita de pret pentru listarea Electrica este de minimum 11 lei/actiune, iar maximul de listare se ridica la 13,5 lei/actiune, astfel ca statul poate obtine cel putin 435 de milioane de euro.

"Am stabilit de asemenea care vor fi transele in acest proces de listare: 85% vor viza investitorii institutionali, in timp ce pentru investitorii de retail ne gandim si am aprobat un procent de 15% insa care ar putea sa creasca pana la 22% daca va exista interes din partea micilor investitori de retail", a explicat, miercuri, Razvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie.

Nicolescu a mai precizat ca micii investitori pot sa cumpere actiuni Electrica, in principal de la sucursalele bancilor care au fost implicate in listare.

Acestia pot achizitiona intre 250 si 1.000 de actiuni garantat, urmand ca cei care cumpara peste 1.000 de actiuni sa primeasca prorata in functie de gradul de subscriere. Totodata, vor fi discounturi de 5 % pentru cei care vor cumpara intre 1.000 si 20.000 de actiuni in prima saptamana.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Agerpres
Articol citit de 1298 ori
Citeste mai multe despreelectrica vursa cotare electrica