EFECTELE RETROGRADARII: bursele devin isterice

Duminica, 14 August 2011, ora 11:29
1717 citiri
EFECTELE RETROGRADARII: bursele devin isterice

Una dintre cele mai chinuitoare perioade din istorie, pentru brokerii de pe Wall Street, a inceput cu retrogradarea Statelor Unite ale Americii de catre agentia de evaluare Standard&Poor si s-a terminat cu temerile privivind o noua recesiune mondiala. Intre timp, oscilatiile ametitoare inregistrate de pietele bursiere au captivat lumea.

Chiar si profesionistii financiari cautau raspunsuri. Cei mai multi vindeau, in timp ce altii cumparau cat de repede puteau.

Cu doar cateva saptamani mai devreme de decizia S&P, Western Asset, una dintre cele mai mari fonduri de investitii a cerut informatii despre ratingul SUA chiar agentiei de evaluare care urma sa o retrogradeze.

Analistii S&P au fost zgarciti in informatii, dar deja anuntasera public ca exista sanse ca ratingul SUA sa fie retrogradat.

In urma intalnirii dintre oficialii Western Asset si S&P, reprezentantii primei institutii declarau ca analistii nu facusera nicio declaratie, dar ca era suficient sa le studiezi limbajul corporal si sa urmaresti grija cu care evitau sa dea anumite detalii sau timpul prea mult de gandire inaintea raspunsurilor la intrebari cheie. Retrogradarea era evidenta.

Investitorii, fondurile de investitii si bancile asteaptau un raspuns si isi pregateau strategia.

Multi se gandeau ca Trezoreria SUA este perfect capabila sa administreze un asemenea dezastru.

Totusi, panica a cuprins pietele. Poate nu la fel de grava ca aceea din 2008, dar, oricum, asemanatoare, subliniaza nytimes.com.

Third Avenue, care gestioneaza active de 15 miliarde de dolari, a transformat aproximativ 12% din actiuni in cash. Strategia pe care se baza era sa investeasca in actiuni subevaluate. Era timpul potrivit pentru achizitii?

Pe 8 august, pietele bursiere au deschis in scadere, apoi situatia a continuat sa se inrautateasca.

Investitorii se grabeau sa vanda si apoi se grabeau catre Trezorerie, aceeasi trezorerie retrogradata de S&P.

Pe 9 august, bursele europene au recuperat pierderile grele suferite de la deschiderea de marti dimineata, in timp ce bursele americane au deschis pe verde, indicele Dow Jones urcand cu 1,2%, la 10.939 puncte.

In ziua urmatoare, pe fondul ingrijorarilor referitoare la situatia incerta a Italiei si Frantei, indicele DOW Jones a mai pierdut 420 de puncte.

Pe 11 august, au inceput ingrijorarile referitoare la Europa. Avea de gand batranul continent sa tipareasca bani, ca o alternativa pentru a contracara inevitabilele intrari in incapacitate de plata?

"Probabil ca vor tipari bani, cand vor vedea amploarea problemelor cu care se confrunta Italia, Franta si Spania. Se vor gandi: da, putem sa schimbam aceasta situatie cu fonduri de bailout", spune un analist, citat de publicatia amintita.

Dar in Europa situatia statea cu totul altfel. 


Stabilitatea unor banci europene era contestata. In timp ce Congresul american se certa pentru planul de salvare al SUA, situatia era chiar si mai dramatica in Grecia, Italia si Marea Britanie.

Declaratia lui Obama nu a reusit sa calmeze prea mult pietele. Presedintele american spunea: ,,Nu este nimic in neregula cu tara noastra, ci cu politica noastra".

Unii investitori au facut o avere, achizitionand obligatini care au fost mai ieftine cu 10% si apoi au crescut cu 5 procente. Cu alte cuvinte, un profit de milioane de dolari, in doar cateva zile. Dar per total, portofoliile globale erau afectate de retrogradarea SUA, aminteste nytimes.com.

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#burse europene, #burse, #actiuni, #burse actiuni europene , #Actiuni