CNVM da unda verde tranzactiilor extrabursiere

Miercuri, 28 Octombrie 2009, ora 22:30
1498 citiri
CNVM da unda verde tranzactiilor extrabursiere

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a confirmat posibilitatea tranzactionarii de actiuni in afara unei piete reglementate sau ATS, dar intermediarii vor trebui sa respecte aceleasi reguli de conduita si sa publice date privind operatiunile efectuate.

Potrivit unui atestat publicat de CNVM, actiunile care nu sunt admise la tranzactionate pe o piata reglementata sau pe un sistem alternativ de tranzactionare, pot fi vandute sau cumparate, in afara pietei, prin mecanisme folosite de catre intermediari, dar societatea care a emis actiunile trebuie sa incheie un contract cu un depozitar central.

Comisia precizeaza, in schimb, ca mecanismele prin care se tranzationeaza acest tip de actiuni nu intra sub incidenta legii pietei de capital.

Desi mecanismele de tip OTC nu se supun legii pietei de capital, tranzactiile trebuie sa respecte prevederile regulamentelor CNVM privind serviciile de investitii financiare, iar casele de brokeraj si intermediarii trebuie sa respecte aceleasi reguli de conduita in relatia cu investitorii, ca si in tranzactiile realizate pe pietele reglementate si sistemele alternative de tranzactionare.

Astfel, pentru tranzactiile realizate in afara unei piete reglementate, intermediarii trebuie sa faca public volumul si pretul tranzactiilor, precum si momentul exact la care acestea au fost executate. Dupa realizarea tranzactiilor, informatiile in cauza vor trebui facute publice.

CNVM a introdus recent in regulamentul privind veniturile, cotele si tarifele pe care le va aplica incepand cu 1 noiembrie un punct prin care taxeaza monitorizarea tranzactiilor derulate in afara pietelor reglementate sau sistemelor alternative de tranzactionare.

Astfel, Comisia va percepe un tarif pentru monitorizarea tranzactiilor realizate in sistemele de tip OTC (over the counter - n.r.), aici fiind incluse si tranzactiile pe care brokerii le pot face cu actiuni straine, inregistrate in sistemul Depozitarului Central, dar si cele operate in cadrul mecanismului de tranzactionare de tip OTC al Asociatiei Brokerilor.

Cota perceputa de arbitrul pietei de capital pentru monitorizarea tranzactiilor derulate in afara unei piete reglementate sau a unui sistem alternativ de tranzactionare (ATS), cu exceptia tranzactiilor cu instrumente financiare derivate, va fi de 0,15% din valoarea raportata.

Cotele percepute la astfel de tranzactii vor fi suportate de cumparatori si vor fi calculate zilnic de intermediari. In urma aceste completari aduse regulamentului nr.7 privind veniturile CNVM, casele de brokeraj vor avea obligatia sa incaseze de la toti clientii pentru care efectueaza tranzactii in afara unei piete reglementate sau a unui ATS sumele aferente tarifului perceput de Comisie pentru monitorizare, calculate la valoarea tranzactiilor zilnice. 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
#cnvm, #actiuni, #bursa , #Actiuni