Capitalizarea de 2 miliarde de euro la Romgaz trezeste interesul brokerilor UPDATE

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 12:40
2837 citiri
Capitalizarea de 2 miliarde de euro la Romgaz trezeste interesul brokerilor UPDATE

Intervalul de pret din oferta publica de listare a Romgaz este 24-32 de lei pe actiune, a anuntat vineri ministrul delegat pentru Energie, Constantin Nita, la finalul sedintei de Guvern.

"Am aprobat in Guvern hotararea privind oferta publica a Romgaz. Este vorba despre 57,813 milioane de actiuni, adica 15% din capitalul social, iar intervalul de pret este 24-32 lei pe actiune. Este o cotatie stabilita dupa un raport de marketing al consortiului de consultanti si este o cotatie apropiata de cea a Petrom", a spus Nita.

Pretul de 24-32 lei pe actiune pentru oferta Romgaz este bun

"Un pret de 24 de lei /actiune ar insemna o capitalizare de aproximativ 2 miliarde euro pentru Romgaz. Tinand cont de capitalizare Petrom, pare interesant", a declarat pentru Business24 brokerul Adrian Manaila, proprietarul firmei de brokeraj SSIF Elda Invest Galati.

Acesta este de parere ca incet, incet o sa se treaca in domeniul eficientei si companiile de stat.

"In momentul in care au hotarat sa o listeze, probabil s-au gandit ca trebuie sa renunte si la unele din avantajele de a fi companie de stat. Vor trebui sa renunte la donatiile catre Guvern sau catre statul roman sau sa renunte la netransparenta in abordarea contractelor de investitii. Acum vor fi mai in ochii lumii si nu numai in ai nostri, ci si in ochii strainilor care vor devenii actionari", sustine Manaila.

Acesta este de parere ca daca Goldman Sachs s-a angajat in aceasta listare, ea va avea succces. Ramane insa o problema: "la Londra nu se listeaza actiunile", completeaza brokerul.

"Mai intai trebuie depuse la un custode. Odata intrate in posesia lui, acesta va emite in numele lor acele certificate de depozit. Insa pentru a le emite, custodele trebuie sa garanteze ca in spatele certificatelor exista acele actiuni. S-ar putea ca partea de la Londra sa se desfasoare dupa partea din Romania. Acesta ar fi singura complicatie", concluzioneaza brokerul.

Romgaz a anuntat in urma cu o saptamana intentia de a lansa o oferta publica initiala de actiuni existente si de Certificate Globale de Depozit (GDR) avand la baza actiuni si de a lista actiunile la Bursa de Valori Bucuresti si certificatele de depozit la Bursa de la Londra.

"Oferta publica initiala va avea ca obiect maximum 15% actiuni existente, sub forma de actiuni si de GDR, detinute de Ministerul Economiei, care actioneaza prin intermediul Departamentului pentru Energie. Oferta se adreseaza investitorilor institutionali si investitorilor de retail din Romania, dar si investitorilor institutionali pe piata internationala, cu exceptia celor din Statele Unite ale Americii, conform prevederilor Regulamentului S si a unor investitori institutionali calificati din Statele Unite ale Americii, conform Regulii 144 A. Se estimeaza ca oferta va fi finalizata pana la sfarsitul acestui an, in functie de conditiile de piata" , precizeaza un comunicat al companiei.

Goldman Sachs International si Erste Group Bank AG sunt coordonatorii globali comuni, iar BCR si SSIF Raiffeisen Capital & Investment sunt managerii locali ai ofertei publice Romgaz, care este parte din programul de privatizare al Romaniei, in conformitate cu politicile existente de liberalizare si dereglementare a pietei.

In urma ofertei, Ministerul Economiei va detine cel putin 70% din actiunile societatii, Fondul Proprietatea isi va mentine cota de 15% din actiuni, iar flotatia libera va include restul de actiuni (actiunile liber tranzactionate la BVB).

Statul vrea sa obtina intre 311,7 mil euro si 415,6 mil euro pentru 15% din actiunile Romgaz

Statul vrea sa vanda 15% din actiunile Romgaz la preturi intre 24 si 32 lei pe titlu, estimand sa obtina intre 1,38 miliarde lei (311,7 milioane euro) si 1,85 miliarde lei (415,6 milioane euro), titlurile urmand sa fie vandute, de luni, atat pe Bursa de la Bucuresti, cat si pe cea de la Londra.

Oferta este programata sa inceapa luni si sa dureze noua zile lucratoare, pana pe 31 octombrie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret actiuni Romgaz, #oferta publica initiala Romgaz, #listare bursa Romgaz, #Nita actiuni Romgaz , #Actiuni