Bursele europene au scazut pe fondul temerilor legate economia Spaniei

Marti, 04 Mai 2010, ora 23:45
1176 citiri
Bursele europene au scazut pe fondul temerilor legate economia Spaniei

Marile piete de capital ale continentului au inchis sedinta bursiera de marti in scadere, pe fondul temerilor accentuate legate de problemele Greciei si de posibilitatea extinderii crizei asupra Spaniei, informeaza Newsin.

Astfel, indicele FTSE 100, al bursei din Londra, a scazut cu 2,56%, pana la 5.411,11 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 2,60%, pana la 6.006,86 puncte, iar indicele CAC 40, al bursei din Paris, a coborat cu 3,76%, la 3.684,38 puncte.

Titlurile europene s-au devalorizat rapid, indicele Stoxx Europe 600 pierzand intregul castig de la inceputul anului, pe fondul temerilor legate de extinderea crizei din Grecia in regiune.

Indicele spaniol IBEX 35 a inregistrat o scadere de 5,41%, atingand cel mai scazut nivel din luna iulie 2009 pana in prezent, de 9.859,1 puncte, din cauza devalorizarii titlurilor bancii Santander.

De asemenea, titlurile National Bank of Greece (NBG) s-au ieftinit cu 13%.

De altfel, premierul spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, s-a vazut nevoit sa faca declaratii dupa aparitia unor zvonuri, potrivit carora Spania ar vrea sa ceara un pachet de ajutor similar celui obtinut de Grecia.

El a catalogat drept "curata nebunie" aceste zvonuri si a spus ca va lupta impotriva unor astfel de speculatii. Pe de alta parte, laureatul Nobel pentru economie Joseph Stiglitz a declarat ca problemele Greciei au pus in pericol viitorul monedei europene si ca actiunile autoritatilor nu sunt de ajuns pentru a stopa extinderea crizei in alte state.

Stiglitz, care preda in prezent la Universitatea Columbia, a declarat intr-un interviu acordat jurnalistilor de la BBC Radio 4 ca actuala criza din Grecia ar putea insemna sfarsitul monedei europene. El a precizat ca viitorul monedei unice ar putea fi limitat daca problemele institutionale fundamentale din regiune nu sunt rezolvate.

Principalii indici de pe Wall Street erau si ei pe rosu in jurul orei 19:20, ora Romaniei: Dow Jones scadea cu 2,18%, indicele compozit Nasdaq pierdea 3,18%, iar indicele mai extins S&P 500 cobora cu 2,38%. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#burse, #europene, #grecia, #scadere, #stiglitz , #Actiuni