Brokerii recomanda cumpararea de actiuni la Borussia Dortmund

Marti, 21 Mai 2013, ora 09:15
2847 citiri
Brokerii recomanda cumpararea de actiuni la Borussia Dortmund

Achizitia de actiuni Borussia Dortmund sunt o investitie recomandata la bursa, datorita sursei importante de venituri pe care o reprezinta participarea clubului in competitiile UEFA, sustin analistii firmei de brokeraj Tradeville.

Din punct de vedere al veniturilor totale generate, Borussia este a doua echipa din Bundesliga, dupa cealalta finalista UEFA Champions League (UCL), Bayern Munchen.

Echipa a reusit sa isi imbunatateasca rezultatele incepand cu aducerea in 2008 a actualui antrenor, Jurgen Klopp. Mai exact, Borussia a castigat titlul in doua din ultimele trei sezoane (2011 si 2012), cupa in 2012, culminand cu prezenta in finala UCL.

Aceasta performanta s-a bazat pe strategia de a aduce jucatori tineri, cu potential bun si salarii rezonabile, rezultatele fiind reflectate si la nivelul indicatorilor financiari, iar sezonul 2012/2013 urmeaza sa marcheze un maxim al veniturilor generate.

Astfel, clubul se va incadra in primele 10 echipe de fotbal din Europa, dupa nivelul veniturilor. Succesul echipei s-a bazat si pe suportul publicului, Borussia jucand meciurile de acasa pe cel mai mare stadion din Germania, Westfalenstadion (capacitate 80,720 locuri), avand in acest sezon cea mai mare medie de spectatori pe teren propriu din Europa (77,248 spectatori).

De unde provin veniturile Borussia Dortmund

Exceptand transferurile de jucatori, cluburile de fotbal se bazeaza pe trei niveluri de venituri, principala sursa pentru BVB fiind contractele cu sponsorii si vanzarea de produse promotionale.

Borussia a semnat intelegeri avantajoase cu o noua firma de echipament sportiv, reinnoind contractul cu sponsorul actual si cu compania care da numele stadionului.

A doua sursa o reprezinta veniturile din drepturile TV. Daca pana in prezent valoarea acestora era cea mai mica din primele cinci campionate din Europa, incepand din sezonul urmator, valoarea totala este renegociata cu 69% mai sus fata de suma precedenta.

Participarea in competitiile UEFA reprezinta o sursa importanta de venituri, fiind bazata pe performanta si drepturi TV, iar Champions League ofera maximul de atractivitate. A treia sursa de venit o reprezinta incasarile din abonamente si bilete in ziua meciului, pretul mediu in Germania fiind unul dintre cele mai mici din lume raportat la nivelul veniturilor.

"Pentru o mai buna imagine asupra datelor companiei, am prezentat alte trei cluburi: Manchester United (MANU), Juventus (JUVE) si Benfica (SLBEN). Borussia prezinta o structura bilantiera solida in comparatie cu Juventus si Benfica, avand valori mult mai atractive ale multiplilor de pret fata de United", considera analistul Tradeville, Bogdan Gherghe.

Argumente pentru investitori

In fotbal este destul de dificil sa mentii un ciclu lung de performante, iar Dortmund poate fi afectata de presiunile salariale, de posibilitatea de vanzare a unor jucatori importanti sau ca jucatorii nou adusi sa nu se ridice la nivelul celor precedenti, insa conducerea actuala, in frunte cu antrenorul echipei, a demonstrat ca poate face fata acestor provocari.

"Actiunile Boussia Dortmund au redevenit atractive incepand din sezonul 2010/2011, atunci cand echipa si-a demonstrat potentialul de a reveni in topul Bundesliga, castigand in acel an titlul de campion ai Germaniei.

Faptul ca evolutia veniturilor a fost in ton cu performanta sportiva a contribuit la cresterea interesului pentru club. Faptul ca valoarea lotului depaseste in prezent capitalizarea bursiera, potentialul de crestere a veniturilor in drepturile TV, atat din competitia interna cat si din UCL, cat si capitalul de imagine castigat in ultimii trei ani, reprezinta argumente pentru atractivitatea companiei", concluzioneaza analistul Tradeville.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cumparare actiuni Borussia Dortmund, #investitii bursa cluburi fotbal, #venituri Borussia Dortmund, #recomandari analiza Tradeville, #investitii bursa sport , #Actiuni