Analiza XTB: Actiunile, mai profitabile decat plasamentele bancare

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 15:29
1783 citiri
Analiza XTB: Actiunile, mai profitabile decat plasamentele bancare

Depozitele bancare pot fi atractive pentru cei care vor liniste in 2013, insa plasamentele in actiuni, la momentul oportun, pot aduce din nou randamente sporite, potrivit specialistilor XTB.

In 2012, cei care si-au asumat riscuri mai mari au fost remunerati consistent. O investitie orientata asupra sectorului financiar de la BVB (Bursa de Valori Bucuresti), reflectand componenta indicelui BET-FI, ar fi adus un castig de 31%, fara costuri de tranzactionare si impozit pe profit (plusul net vizibil in cont ar fi ajuns la aproximativ 25% dupa aceste deduceri). Incluzand dividendele, randamentul net ar ajunge la aproximativ 32%.

Plasamentele pe pietele internationale ar fi fost, la randul lor, o optiune excelenta. O investitie care sa urmeze evolutia indicelui pietei din Turcia ar fi generat profituri remarcabile, de peste 58% (inainte de impozitare).

Turcia a beneficiat de o perceptie imbunatatita a investitorilor, accentuata de decizia unei agentii de rating de a o include in categoria tarilor recomandate pentru investitii. Germania a avut de castigat de pe urma unei economii puternice, ajutata la export de un euro predominant slab. Indicele pietei de capital germane a crescut anul trecut cu 25,3%, un randament consistent pentru o piata matura.

In zona plasamentelor cu un grad sporit de siguranta, depozitele in lei, ajungand si la dobanzi de peste 7,5% in ianuarie anul trecut, ar fi fost cea mai buna idee de economisire. Dobanzile mai mici la euro si dolar fata de cele pentru moneda nationala nu au fost contrabalansate de deprecierea leului, intrucat aceasta a fost temperata de miscarea favorabila a monedei nationale din decembrie. Depozitele in euro ar fi castigat competitia daca performanta leului nu ar fi fost atat de buna pe final de an.

Fondurile mutuale au adus randamente diferite, in functie de activele in care au investit: cele monetare si de obligatiuni s-au situat in apropierea, dar deseori sub castigurile inregistrate din cele mai performante depozite bancare, in timp ce fondurile de actiuni si cele diversificate s-au apropiat de randamentele inregistrate pe bursa de investitiile in sectorul financiar, fara a reusi sa le depaseasca insa. Cele mai performante fonduri au fost cele care au reflectat evolutia indicilor, locul fruntas fiind rezervat Certinvest BET-FI Index, cu un plus de 39%. Fondul BT Index a adus, la randul sau, performante peste cele ale fondurilor administrate activ, aducand un castig de 27%.

Anul 2013 se prefigureaza chiar mai dinamic decat 2012. Dobanzile la depozite in lei pot depasi 6,5% si par atractive pentru perioada in care leul este cautat de investitori. Diferenta fata de dobanzile la euro si dolari, de 2, respectiv 3 puncte procentuale, nu este insa suficienta pentru a acoperi riscul de depreciere a leului in conditii de turbulente pe plan global. De aceea investitorul care va dori sa isi optimizeze castigurile va putea alege scadente sub 3 luni in lei pentru perioadele de "liniste", optand, insa, pentru depozite in euro sau dolar la primele semne de "furtuna".

Actiunile, atat cele locale cat si cele internationale, pot aduce din nou randamente superioare depozitelor bancare. Piata de la Bucuresti, impreuna cu pietele emergente in general si cu cele din Europa de Sud, pot inregistra perioade atractive anul acesta. Cum 2013 aduce provocari majore, intre care masurile fiscale ce trebuie adoptate in SUA, redresarea economiei europene si riscurile care pandesc China, e important ca investitorii sa aiba rabdarea de a alege momentul potrivit. Fluctuatiile din pietele de capital pot fi semnificative si pot genera momente cand evaluarile devin mult prea pesimiste, oportunitati pe care investitorul iscusit le poate transforma in randamente remarcabile.

#investitii actiuni 2013, #profit actiuni 2013, #analiza piata financiara XTB , #Actiuni