Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Actiunile Oltchim au urcat cu peste 5%, intr-o piata in scadere usoara si cu rulaj redus

Actiunile Oltchim au urcat cu peste 5%, intr-o piata in scadere usoara si cu rulaj redus


Bursa de la Bucuresti a continuat sa urmeze linia burselor externe si a scazut cu 0,76% in prima parte a sedintei, intr-o piata cu un rulaj de doar 2,6 milioane lei, iar actiunile Oltchim (OLT) au urcat cu peste 5%, dupa schimbarea strategiei de privatizare a combinatului chimic.

Actiunile Oltchim au revenit la tranzactionare aproape de ora 12:00, fiind oprite inca dinaintea deschiderii sedintei de vineri, in asteptarea unui comunicat din partea companiei cu privire la privatizare. Guvernul a decis, joi, schimbarea strategiei de privatizare a Oltchim, prin vanzarea in procedura colectiva a pachetului de actiuni detinut de stat, respectiv 54,6% din capitalul social, si a creantelor AVAS si Electrica SA, reprezentand 1,8 miliarde lei sau 56% din datoriile companiei.

Anterior, privatizarea era prevazuta dupa majorarea capitalului social al Oltchim cu pana la 2,059 miliarde lei, la 2,093 miliarde lei, prin conversia in actiuni a creantei AVAS, in valoare de 1,12 miliarde lei, si prin emiterea de actiuni noi, care vor fi oferite spre subscriere actionarilor minoritari.

La reintrarea la tranzactionare pretul actiunilor Oltchim a urcat cu peste 5%, iar pentru scurt timp cresterea a ajuns la 12,7%, pentru ca apoi sa revina aproape de 5%. La ora 13:00, titlurile combinatului avansau cu 5,46%, fiind cotate la 0,821 lei, iar operatiunile cumulau 118.000 de lei.

Celelalte actiuni de la BVB au inregistrat variatii reduse, in cadrul unor transferuri cu volume mici.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a scazut cu 0,7%, iar indicele extins al Bursei, BET-XT, a coborat cu 0,64%. Indicele BET-XT reflecta evolutia primelor 25 de actiuni romanesti in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea.

Totodata, indicele extins BET-BK, care cuprinde cele mai lichide 25 de actiuni, inclusiv titlurile bancii austriece Erste (EBS), a scazut cu 0,31%.

Indicele BET-FI, al actiunilor celor cinci SIF-uri si al titlurilor Fondului Proprietatea, s-a plasat cu 0,53%, iar indicele BET-NG, al actiunilor companiilor din sectorul petrolier, a coborat cu 0,5%.

Actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de un milion de lei, iar pretul a scazut cu 0,86%, la 0,5175 lei.
La mijlocul sedintei de la Bucuresti, bursele de la Frankfurt si Paris erau in scadere cu pana la 0,2%.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1008 ori