Actiunile Malaysian Air s-au prabusit la bursa, in urma accidentului din Ucraina

Vineri, 18 Iulie 2014, ora 16:00
1667 citiri
Actiunile Malaysian Air s-au prabusit la bursa, in urma accidentului din Ucraina

Actiunile Malaysian Airline System au inregistrat la bursa cel mai semnificativ declin din ultimele noua saptamani, dupa prabusirea joi a aeronavei Boeing 777 apartinand companiei malaeziene, la patru luni de la disparitia zborului MH370 pe ruta Kuala Lumpur-Beijing, cu 227 de pasageri si 12 membri ai echipajului la bord, transmit Bloomberg si Reuters.

La prima sedinta de vineri a bursei de la Kuala Lumpur, actiunile Malaysian Air au scazut cu 11%, extinzand declinul de anul acesta la 35%. Indicele FTSE Bursa Malaysia KLCI inregistra vineri o scadere de 0,5%, iar moneda din Malayezia s-a depreciat cu 0,4% fata de dolar, potrivit Agerpres.

Zborul 17 al Malaysian Air, cu 298 de pasageri si membri ai echipajului la bord, s-a prabusit joi la circa 50 de kilometri de orasul Donetk, unde se desfasoara lupte intre armata ucraineana si separatistii prorusi.

Compania aeriana, care din 2011 a pierdut 1,4 miliarde de dolari, a accelerat revizuirea generala a afacerilor sale, dupa disparitia avionului companiei Malaysian Airlines, dupa ce cautarea zborului MH370 ar putea deveni cea mai scumpa din istoria aviatiei, cu 26 de tari care au pus la dispozitie avioane, nave si sateliti in acest mare efort international.

'Este ceva socant. Investitorii vor in primul rand sa vanda si ulterior sa obtina mai multe informatii. Acest accident va spori temerile privind siguranta companiilor aeriene in general', a apreciat analistul Geoffrey Ng, de la Fortress Capital Asset Management din Kuala Lumpur.

'Doua astfel de accidente intr-un interval scurt de timp reprezinta un atac asupra intregului sistem aerian. Acest accident va afecta intregul sistem aviatic din Malaezia', a apreciat Kapil Kaul, seful pentru Asia de Sud a Centrului pentru Aviatie CAPA.

Tensiunile din Ucraina trag in jos bursele mondiale

Majoritatea burselor mondiale au inchis in scadere joi si vineri, investitorii fiind ingrijorati de consecintele unei escaladari a tensiunilor in estul Ucrainei asupra economiei mondiale.

Vineri, bursa japoneza a inchis in scadere cu 1,01%, indicele principal Kospi al bursei de la Seul a inregistrat un declin de 0,07%, indicele principal Kospi ajungand la valoarea de 2.019,42 puncte, in timp ce indicele Shanghai Composite de la Shanghai Stock Exchange a urcat cu 0,17%, la 2.059,07 puncte.

Joi, pietele bursiere americane au inceput sedinta intr-o maniera echilibrata insa anuntul prabusirii unui avion malaezian de pasageri in estul Ucrainei a provocat imediat scaderi pe bursa.

Si bursele europene au deschis vineri in scadere, de la un declin de 0,4% la Londra, pana la 0,45% la Paris si 0,51% la Frankfurt. La bursa ICE Futures din Londra, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna august urcat la 108,28 dolari. La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotatia barilului de petrol light sweet crude cu livrare in luna august a crescut cu 1,99 dolari, ajungand la valoarea de 103,19 dolari.

#Malaysian Air bursa, #actiuni Malaysian Air , #Actiuni